Za manje od 10 godina u svetu nestalo oko 14 odsto korala

Morski biolozi kažu da bi zaštita grebena Crvenog mora trebalo da bude jedan od glavnih prioriteta za lokalne vlasti

Autor: Ivana Rešetar
30.10.2022. 19:20
  • Podeli:

I dok se mnogi svetski grebeni suočavaju sa krizom zbog klimatskih promena i ljudskih aktivnosti, egipatski korali se bolje prilagođavaju promeni. 

Procena je da 14 odsto svetskih korala na grebenima izgubljeno između 2009. i 2018. godine.

Kao glavni krivac navode se klimatske promene, turizam, prekomerni ribolov i izgradnja obale. Obojeni korali izbacuju svoje alge i postaju beli. Ali za sada, čini se da egipatski korali bolje podnose sezonske promene. 

Mahmoud Hassan Hanafi sa Suez Univerziteta kaže da temperatura leti u odnosu na zimu u severnom delu može da varira od 14 do 15 stepeni Celzijusa. 

"Dakle, u poređenju sa koralima u tropskim oblastima gde temperatura ostaje stabilna i nema godišnjih doba, korali u Egiptu su mnogo iskusniji u suočavanju sa promenama temperature'', navodi Hanafi. 

Greben Crvenog mora suočava se i sa drugim pretnjama. Sidra za čamac mogu oštetiti korale, građevinski radovi na obali mogu da zaprljaju vodu, a ronioci se mogu previše približiti. 

"U Egiptu imamo koralne grebene koji će biti jedan od poslednjih preostalih na svetu, što znači da će biti nada za čovečanstvo da jedinstveni ekosistem kao što je ovaj ostane živ kao humanitarno i kulturno nasleđe na planeti Zemlji. 

Morski biolozi kažu da bi zaštita grebena Crvenog mora trebalo da bude jedan od glavnih prioriteta za lokalne vlasti, jer su oni od velikog značaja za privlačenje turista i podržavanje sredstava za život.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()