Zbog klimatskih promena protestuje i staro i mlado: Očekuju nas katastrofalne i nepovratne posledice

Saslušanje u Ustavnom sudu je prva parnica u Aziji koja se odnosi na klimu

Autor: Srđan Ristić
23.04.2024. 21:31
  • Podeli:

Po ugledu na sve češće klimatske proteste odraslih, sada su na ulice izašli i najmlađi, čak i neki koji su tek prohodali, da pokažu da im je stalo do promena. U još jednoj zemlji podneta je tužba protiv Vlade, ovoga puta u Južnoj Koreji.

Aktivisti, uključujući i decu, okupili su se ispred ustavnog suda na javnoj raspravi u slučaju koji je podnelo dvadesetak mladih ekoloških aktivista protiv vlade, tvrdeći da ih nije zaštitila zato što se ne bavi klimom. 

Saslušanje u Ustavnom sudu je prva parnica u Aziji koja se odnosi na klimu, rekli su tužioci. Ona uključuje četiri peticije podnete u ime dece i beba koje datiraju iz 2020. uključujući i jednu od fetusa u to vreme, a sada jednogodišnje bebe Čoi Hivo.

"Smanjenje emisije ugljenika se stalno odbacuje kao da je to domaći zadatak koji se može uraditi kasnije, ali taj teret će na kraju morati da podnesu naša deca", reči su Li Dongjun, majke male Čoi.

"Prevruće je, a zbog toga nestaje previše i pčela i ptica. Tako da mislim da je ovo klimatska kriza", kaže osmogodišnja Kim Hanah.

Naučnici kažu da će porast globalne temperature iznad jedan i po stepen u odnosu na predindustrijski prosek, izazvati katastrofalne i nepovratne posledice, od topljenja ledenih ploča do kolapsa okeanskih struja. 

"Mnogo nesreća dogodilo se zbog jake kiše i poplava. Desila su se i klizišta. Iza moje kuće je planina. Dakle, kada moja deca kažu da bi i naša kuća mogla da se sruši, nisam sigurna šta da im kažem. Zato mislim da je klimatska kriza toliko blizu da čak i deca osećaju strah", zaključila je Li Dongjun. 

Sagorevanje fosilnih goriva koja emituju ugljenik, zbog efekta staklene bašte, u vezi su sa konstatnim porastom temperature, a time i brojem vremenskih ekstrema. Razlog zbog kog se i protestuje jeste što se privreda Južne Koreje u velikoj meri oslanja upravo na takva goriva. Vlada te zemlje nastoji da postigne neutralnost ugljenika do sredine veka, ali aktivisti smatraju da se pomak ne vidi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()