Zbog ulične rasvete narušen lanac ishrane: Insektima lišće postalo previše žilavo

Ulična rasveta utiče na kvalitet lišća

07.08.2024. 16:18
  • Podeli:
ulična rasveta shutterstock-66b38207922aa.webp Foto: Shutterstock

Ulična rasveta utiče na povećanje žilavosti lišća biljaka, zbog čega insekti ne mogu da ga jedu.

Ulična rasveta koja noću obasjava većinu gradova i naseljenih mesta može da ima štetne posledice na insekte, pokazala je najnovija studija kineskih naučnika. Naime, eksperti Kineske akademije nauka proučavali su lišće koje je u dugom vremenskom periodu obasjano svetlošću uličnih lampi i došli do zaključka da ono zbog produžene fotosinteze dobija na čvrstini u tolikoj meri da insekti ne mogu da ga pojedu. Time se ugrožava lanac ishrane, navode naučnici, a prenosi britanski „Gardijan”.

Stručnjaci su već nekoliko godina primećivali da drveće koje raste u gradovima i u mestima gde postoji ulično osvetljenje znatno manje napadaju insekti koji jedu lišće u odnosu na ono u udaljenim selima, gde ne postoji ovaj vid veštačke rasvete.

„Kod dve najčešće vrste drveća u Pekingu veštačko noćno osvetljenje je dovelo do povećane žilavosti listova i znatno manjeg broja biljojeda na njima”, navodi profesor Šuang Džang iz Kineske akademije nauka, koji je glavni autor nedavno objavljene studije u časopisu „Frontiers in Plant Science”.

Istraživanje je pokazalo da se žilavost biljaka povećava njihovom većom izloženošću veštačkom osvetljenju.

„Pad broja insekata je globalni obrazac koji se primećuje poslednjih decenija. Trebalo bi da posvetimo više pažnje ovom trendu”, rekao je Šuang, a prenosi Gardijan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()