Festival traje još sutra, do 22 časa, pa požurite.
Ovog vikenda, 12. i 13. oktobra, u Beogradu se održava 18. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival.
Oko 50 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Švajcarske, Italije i Holandije, već deset godina u Beogradu izlaže svoje sireve i delikatese. A kako se oni slažu sa vinom i medom, ni njihova ponuda nije manjkala.
"Jedan sastavni deo manifestacije izložbe autohtonih sireva Balkana je i takmičenje za najlepši tanjir sireva. Takmičarski tanjir iz Trstenika iliti daska je u obliku srca, a sirevi su upareni sa paradajzom, sa maslinama, sa jezgrastim, orašastim plodovima i sa ruzmarinom, to su neke stvari koje se sa sirevima lepo uparuju", objašnjava organizator Festivala sira Srba Jovanović.
Posetioci su ranijih godina više kupovali bele, masne sireve, a sada je najveća potražnja za grilovanim, kao što je halumi sa Kipra. A ko želi domaće, profesori Mlekarske škole iz Pirota pokazali su kako se pravi njihov, pirotski sir.
"Naš sir u stvari je pirotski kačkavalj. Pravi se na autohton način, tradicionalan način. Jedan od faza proizvodnje sira je i varenje sira u korpi od leskovog pruća, kako se radilo pre dvbesta godina, radi se i sad i zato je kvalitet tog sira izvrstan", ističe profesorka Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" Dragana Jovanović i dodaje:
"Za pirotski kačkavalj koristi se mleko, to može da bude kravlje mleko, kozije, ovčije...znači mešano mleko. Prvo se pravi baskija, zatim se pari baskija, onda se soli, možete i da mesite u testasti deo. Posle toga se vrši kalupljenje i onda odlazi na zrenje, najmanje dva meseca zri."
Kako navode majstori, potrebno je prilično vremena da se usavrši ova tehnika.
Festival traje još sutra, do 22 časa, kada će biti proglašenje pobednika u kategorijama najkvalitetniji sir, najlepši štand i najbolja daska. Ako želite da probate šta je pravi kvalitet, znate gde da se uputite.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.