XXII Međunarodni festival harfe 25.10 – 01. 11.2023.

Beograd postaje epicentar muzičkog užitka koji pruža jedan od najlepših instrumenata od pamtiveka

Autor: Promo
18.10.2023. 17:28
  • Podeli:
22. Međunarodni festival harfe-652ff7d38e659.webp Foto: Promo

Od 25. oktobra do 01. novembra 2023. godine u Beogradu se održava Međunarodni festival harfe. Kontinuirano, već dvadeset i dve godine ovaj festival je jedna od najznačajnijih tačaka na kulturnoj mapi Beograda. 

Iz godine u godinu publika je na tematski raznovrsnim koncertima u prilici da uživa u muziciranju vrhunskih harfistkinja i harfista iz celog sveta. Beograd tako postaje epicentar muzičkog užitka koji pruža jedan od najlepših instrumenata od pamtiveka.

Festival će biti otvoren u sredu, 25. oktobra od 18 časova, u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, nastupom Mirjam Šreder iz Austrije. Ova mlada harfistkinja debitovala je sa 15 godina na velikoj sceni, osvajala je brojne nagrade, nastupala širom sveta, profesorka je harfe na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, a pored solističkih koncerata, fokus njenog rada je izvođenje nove i kamerne muzike.

Iste večeri, ali u Kulturnom centru Pančeva, od 19 časova biće upriličen audio-vizuelni ugođaj – Emilija Đorđević, harfistkinja i Gorana Aća, likovna umetnica nastupaju u multimedijalnom koncertu „Predeli harmonije – muzika za solo harfu i likovnu umetnost“. Tokom kompozicija izvedenih na harfi, u pozadini, na platnu, prikazivaće se digitalne slike namenjene specijalno za ovaj koncert. Šest kompozicija iz epoha baroka, klasicizma, romantizma i 20. veka biće propraćene pejzažom koji će imati ulogu da neopipljivu muziku doseli u jedinstveni prostor. Uz svaku kompoziciju osmišljena je slika koja prikazuje isti predeo, ali tokom različitog doba dana. Šest kompozicija obuhvatiće period od jednog dana, od svitanja do kasne noći, čime se muzici daje i koncept vremena. Pejzaž kao motiv odabran je kako bi za ovu priliku sam zvuk dobio deo otvorenog prostora. Predeo prirode koja je živa, oblikuje se posredstvom vetra/vazduha, menja atmosferu prisustvom i odsustvom svetla, deli iste te zakonitosti i sa muzikom.

Dah Turske kroz muziciranje na harfi i tematski koncert „Turska harfa“ donosi nam Širin Pancaroglu nastupom u Muzeju grada Beograda – Konaku Knjeginje Ljubice, 27. oktobra od 19:30. Ova renomirana harfistkinja nastupala je širom sveta, solistički, uz pratnju renomiranih svetskih orkestra i kao kamerna muzičarka. Osnovala je klasu harfe na Fakultetu umetnosti i dizajna Tehničkog univerziteta Yıldız i kreirala prvi program harfe bez pedala za decu u Turskoj 2004. godine. Održavala je majstorske kurseve u Japanu, Srbiji, Sloveniji i u svojoj rodnoj Turskoj. Pancaroglu je spisateljica o tehnikama vežbanja za harfiste, oblasti interesovanja o kojoj je takođe predavala na 9. Svetskom kongresu harfi u Dablinu.

Svojevrsni vrhunac ovogodišnjeg 22. Međunarodnog festivala harfe biće održan 28. oktobra u 20 časova u Velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, a reč je o koncertu – Muzika za ansambl harfi i hor Collegium Musicum kojim će dirigovati dr um Dragana Jovanović

Kao specijalni gost nastupiće vrsni izraelski harfista - Sivan Magen. On potiče iz muzičke porodice, školovao se na prestižnim muzičkim institucijama - Conservatoire National Superieure u Parizu i Juilliard School u Njujorku.  Osvajač je prestižnih priznanja, a pored toga što ima uspešnu karijeru kao solista i kamerni muzičar on je i solo harfista Finskog radijskog simfornijskog orkestra. Na velikom koncertu na Kolarcu, pored Sivan Magena, nastupaju i naše renomirane harfistkinje: Ljiljana Nestorovska, Milena Stanišić, Ivana Pavlović, Ivana Pejoska, Irina Pejoska, Jelena Tutić, Jana Čubrilović, Una Dejanović, Olga Marković, Korana Čiča Potkonjak; pored njih na sceni će biti i: oboista Bojan Pešić, hornista Fjodor Rogin, violinista Vojin Aleksić i violončelista Pavle Popović, te ženski akademski hor Collegium Musicum. Na programu su dela savremenih domaćih kompozitora (Savić, Radić, Raičković).

U Muzeju nauke i tehnike, 29. oktobra od 19 časova predstaviće se pobednici takmičenja „Memorijal Milica Barić“. Reč je o novoj generaciji mladih umetnika, virtuozana na harfi. Prof. Milica Barić kojoj je takmičenje i posvećeno je kao umetnik i pedagog ostavila neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Srbije i regiona i postavila osnove za procvat harfizma u Srbiji, Milica Barić bila je počasna predsednica Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, članica UMUS-a, dugogodišnja članica Beogradske filharmonije i nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Inicijatorka je Međunarodnog festivala harfe u Srbiji.

U utorak 31. oktobra u PTT muzeju (Majke Jevrosime 13) od 19 časova solistički koncert će održati izuzetna harfistkinja Katarina Rakić. 

Ovogodišnji, 22. Međunarodni festival harfe simbolično zatvaraju višestruko nagrađivana koncertna harfistkinja Irina Pejoska i klarinetista Vladimir Stanišić nastupom u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) – u sredu, 01. novembra od 20 časova.

Više informacija veb sajtu - http://www.harfa.rs/.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()