Gvinet Paltrou ima čudnu jutarnju naviku: Jednu stvar dodaje u kafu i rizikuje zdravlje

Prvu jutarnju kafu pije prelivenu sa "sirovom pavlakom"

30.10.2025. 16:20
  • Podeli:
(AP PhotoLuca Bruno gvinet paltrou-69032ac36d36a.webp Foto: AP Photo/Luca Bruno/Tanjug

Zbog jutarnjih i večernjih navika Gvinet Paltrou povela se debata u javnosti, oglasili su se i stručnjaci.

Gvinet Paltrou prvu jutarnju kafu pije prelivenu sa "sirovom pavlakom".

Taj i detalj da kasno uveče mora da gricka slatkiše, 53-godišnja zvezda je otkrila za britanski Vog, ali stručnjaci za ishranu su kritikovali ove njene izbore.

"Sirovo mleko može da sadrži razne patogene koji izazivaju bolesti", rekla je Keli Springer, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja sa sedištem u Skaneatelesu, Njujork.

"Sprovedeno je mnogo naučnih studija koje su pokazale rizik povezan sa konzumiranjem sirovog mleka", dodala je, a preneo je Foks njuz.

"Postoji mit da pasterizacija smanjuje nutritivni kvalitet mleka, ali to je zaista mit", rekla je ona. "Pasterizacija efikasno ubija patogene iz sirovog mleka, a da pritom ne šteti kvalitetu".

"Trans masti do maksimuna"

Njene reči odražavaju smernice Američke agencije za hranu i lekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji upozoravaju da konzumiranje nepasterizovanih mlečnih proizvoda može dovesti do bakterijskih infekcija.

Dok se Springerova fokusirala na bezbednost njena koleginica Loren Manaker, iz Južne Karoline pohvalila je to što Paltrou otkriva neke svoje hedonističke porive.

Jer, glumica je navela i da uživa u grickanju keksa "kasnonoćnoj grickalici, odnosno trans mastima do maksimuma".

Reč je o poznatom brendu keksa.

"Sviđa mi se što Gvinet otvoreno govori o uživanju u keksu prelivenom čokoladom za čisto uživanje", rekla je Manaker.

"Smatram da toliko ljudi pravi grešku tipa 'sve ili ništa' kada je u pitanju zdravlje. ... Ali, istina je da je zdravlje šira slika".

Manaker je dodala da jedan ili dva kolačića, "čak i ako nisu organski, napravljeni od semenskih ulja i rafinisanog šećera, neće ni poboljšati niti narušiti vaše zdravlje".

Umerenost je važna

"Ravnoteža i doslednost su ključni", istakla je.

I Springer se saglasila da je umerenost važna.

"Taj keks ima veoma nisku hranljivu vrednost i velike količine šećera, masti i kalorija. Međutim, ako se jede umereno sa hranom koja ima visoku hranljivu vrednost, i dalje može da se uklopi u opštu ishranu".

Ali i Manaker je rekla da će "povući crtu" kada je u pitanju sirovo mleko u kafi.

"Sirovo mleko i pavlaka mogu potencijalno da sadrže štetne bakterije poput E. koli, salmonele ili listerije", pojasnila je, pa nastavila:

"Iako neki ljudi biraju sirove mlečne proizvode jer mogu zadržati malo više hranljivih materija od pasterizovanih verzija, razlika je zanemarljiva - posebno kada uzmete u obzir malu količinu pavlake, koju većina ljudi dodaje u svoju kafu. Za mene, potencijalni rizici jednostavno nisu vredni toga".

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()