Ako ne znate šta ćete za večeru, imamo predlog za vas - ruske tefteli ćufte

Ako volite mlečni ukus sosa, ovaj predlog izdašne i slasne večere sa mesom je za vas

05.02.2024. 14:06
  • Podeli:
ćufte shutterstock-64c76fdb4adda.webp Foto: Shutterstock

Gotovo da nema kuhinje koja nema svoju varijantu recepta za ćufte, kuglice od faširanog mesa, a danas vam predstavljamo popularne ruske ćuftice nazvane tefteli.

One se obično pripremaju u sosu od kisele pavlake, s mnogo začina, a možete ih praviti samo od svinjskog mesa ili pomešati svinjetinu s mlevenom piletinom.

Ukus će u svakom slučaju biti fenomenalan, a za pripremu ne treba mnogo vremena.

Sastojci:

Za sos:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/4 sitno seckane glavice crnog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1/4 šargarepe, rendane
  • 130 ml pilećeg bujona
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice paradajz paste
  • 130 ml kisele pavlake
  • so i biber po ukusu
Foto.Pixabay

Za ćufte:

  • 1 kriška hleba
  • 4-6 kašika mleka
  • 500 g mlevene svinjetine
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • 2 čena belog luka, seckana
  • 1/2 glavica crnog luka, rendana ili seckana
  • 2 kašike jogurta
  • 1 umućeno jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja prezli
  • 4-6 kašika maslinovog ulja
Foto:Pixabay

Priprema:

Za sos:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri, pa dodajte luk i šargarepu i dinstajte oko tri minuta. 

Pospite brašno peko i promešajte da se sjedini, pa krčkajte jedan minut uz mešanje.

Dodajte bujon malo po malo, uz mešanje, i kuvajte oko dva minuta. 

Dodajte papriku, seng, kurkumu, sirće i paradajz pastu, promešajte i krčkajte još minut.

Potom dodajte pavlaku, promešajte i zagrejte dok ne proključa, pa smanjite na nisku vatru. 

Probajte i po potrebi posolite i pobiberite, pa ostavite poklopljeno, a povremeno promešajte dok pravite ćufte.

Za ćufte:

Isecite krišku hleba i stavite u manju činiju, pa prelijte mlekom, tek toliko da navlažite hleb. Ostavite da odstoji dok spremite ostale sastojke.

U jednu veliku činiju stavite mleveno meso, pirinač, beli luk, crni luk, jogurt, jaje i začine. 

Zatim ocedite višak mleka iz onog hleba iz male činije i dodajte hleb u tu mešavinu.

Sve dobro zamesite rukama. Namažite dlanove uljem, pa oblikujte ćufte i potom ih uvaljajte u prezlu.

Pržite ćuftice na srednjoj vatri, u dobro zagrejanom dubokom ulju, svako po tri minuta sa obe strane.

Služite u sos, a po potrebi možete pomešati sve zajedno u tepsiji i zagrejati u rerni na 180 stepeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()