Kao prilog uz ovo jelo, savršeno ide bilo koji mlečni proizvod
Ovaj tradicionalni specijalitet iz jugoistočne Srbije, konkretno iz planinskih krajeva, našao se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Veruje se da je nazvan po belom siru i po tome što su u prošlosti češće spremali muškarci, odnosno muževi, jer je trebalo nešto više snage za neprestano mešanje u kazanu.
Obično se naziva pastirskom hranom, a tipično je za oblasti oko Niša, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga, Sokobanje i Stare planine.
Toliko je popularno da se u Svrljigu od 2006. održava Belmužijada, trodnevna manifestacija koja se organizuje svakog prvog vikenda u avgustu.
Sir mešajte na tihoj vatri u šerpi s dubljim dnom, sve dok se ne otopi.
Potom dodajte kukuruzno brašno i mešajte bez prestanka sve dok masnoća ne izbije na površinu.
Mešajte dok smesa ne postane mekša od kačamaka, ali slična njemu, pa potom sklonite s vatre.
Najlepše je uz hladno kiselo mleko i jogurt, kao i uz pavlaku i sir.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.