Balkanski doručak je novi svetski trend u ishrani: Preporučuje ga čak i Vogue

Kao i svi dobri trendovi 2020-ih, i balkanski doručak duguje svoju trenutnu popularnost TikToku, gde su pretrage za ovim jelom naglo porasle u poslednjim nedeljama

22.03.2025. 07:15
  • Podeli:
shutterstock sir meso kobasica meze doručak hrana suvo meso šunka suhomesnati proizvodi mesne prerađevine čedar kačkavalj kulen-67c327282bf62.webp Foto: Shutterstock

Znate kako kažu: doručak je najvažniji obrok u danu. Ali ako ste već umorni od tosta i ovsenih pahuljica, možda je vreme da probate nešto novo – a najpopularniji izbor za 2025. godinu je balkanski doručak.

Kao i svi dobri trendovi 2020-ih, i balkanski doručak duguje svoju trenutnu popularnost TikToku, gde su pretrage za ovim jelom naglo porasle u poslednjim nedeljama.

Šta je balkanski doručak?

Balkanski doručak je prava simfonija ukusa i mirisa, sastavljena od različitih jela tipičnih za balkansku kuhinju.

Može uključivati:

  • Sir: mladi sir, feta – bogat kalcijumom i proteinima, neophodnim za jačanje kostiju i mišića
  • Povrće: sveži paradajz, krastavac, paprika, luk i začinsko bilje – izvor vitamina, minerala i vlakana koji poboljšavaju varenje i celokupno zdravlje
  • Hleb: integralni ili ražani – obezbeđuje telu složene ugljene hidrate koji pružaju dugotrajnu energiju
  • Jaja: kuvana ili pržena – izvor proteina i zdravih masti
  • Meso: pršuta, šunka, kobasica – opcionalno i u umerenim količinama
  • Jogurt ili kefir: prirodni fermentisani mlečni proizvodi koji sadrže probiotike za zdravlje creva
  • Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi i bundeve semenke – bogati zdravim mastima, vitaminima i mineralima
  • Maslinovo ulje: zdrava mast koja doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova

Karakteristike balkanskog doručka

Raznovrsnost je jedna od karakteristika ovog doručka. Balkanski doručak može biti veoma raznolik, jer postoji mnogo načina za kombinovanje namirnica. Svežina i prirodnost – za pripremu balkanskog doručka koriste se sveže i prirodne namirnice.

Tu je i jednostavna priprema, jer ne zahteva složenu termičku obradu, što omogućava očuvanje maksimalne količine hranljivih sastojaka. Kulturno nasleđe je takođe važan element, jer Balkanski doručak nije samo hrana, već i deo kulture i tradicije balkanskih naroda.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()