Beograd centar svetske pica-scene: UNA posetila treći Internacionalni pica šampionat

Dok su takmičari pokazivali najrazličitije stilove i tehnike, žiri je pratio svaki detalj

Autor: Web UNA TV
30.11.2025. 19:40
  • Podeli:

Beograd je postao centar svetske pica-scene. U glavnom gradu održan je treći Internacionalni pica šampionat, koji je okupio čak 140 takmičara iz 14 zemalja i međunarodni žiri. Publika je dva dana uživala u jedinstvenim ukusima, kreativnim tehnikama i pravoj umetnosti pripreme pice.

Hala je od ranog jutra bila ispunjena mirisima testa, užurbanim pripremama i znatiželjnom publikom. Dok su takmičari pokazivali najrazličitije stilove i tehnike, žiri je pratio svaki detalj, a kreativnost i hrabrost u kombinovanju sastojaka bile su glavne zvezde ovogodišnjeg šampionata. Publika je mogla da prati svaki korak, od pripreme testa, preko oblikovanja, do finalnog pečenja koje je neretko izazivalo aplauze pored peći.

Danijel Zlatković, Organizator trećeg internacionalnog pica šampionata, ističe za UNU da ovakva takmičenja poboljšavaju kvalitet samih majstora koji su na jako visokom nivou u Srbiji.

Žiri u sastavu od 30 sudija iz različitih zemalja ima zahtevnu ulogu, da među mnogim stilovima i tradicijama prepozna one koji zaista pomeraju granice. Glavni zadatak im je bio da prepoznaju preciznost, tehniku i hrabrost u ukusu, što je takmičarima dalo dodatnu motivaciju da daju svoj maksimum.

"Uvek je najglavniji kriterijum ukus, pa sve ostalo, sad zavisi od kategoriji da li je klasika, da li je tradicionalna napolitana, i imaju kriterijumi u debljini testa, dehidratacija, kako je pečena pica, tako da to su kriterijumi ti sudijski, a naravno vrlo je važno i najvažnije prvo ukus pa sve ostalo", kaže Marko Jankić, sudija međunarodnih kulinarskih takmičenja.

Dok su sudije pažljivo ocenjivale svaki detalj, takmičari su se trudili da na tanjiru pokažu i znanje i lični pečat. Neki su ostali verni tradiciji, dok su drugi eksperimentisali neobičnim sastojcima i modernim pristupima.

"Danas sam napravila prvo margaritu, a drugu ću napraviti zugu koju sam malo modifikovala. Bundeva je podloga, tu je gorgonzola, naduja, ona kalabrijska kobasica iz Italije, mocarela, fiora di latte, i dimljeni sir", rekla je za UNU Ana Janu Novković, vlasnica picerije "La vita e bella".

Ovo nije bio samo još jedan događaj bio je to mali festival strasti, truda i ukusa, na kome su se susreli majstori iz čitavog sveta. Manifestacija je ostavila pečat na gastronomsku scenu grada, tako što je pokazala da pica može da bude i umetnost, susret kultura, ali prava  zabava.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()