Bez nereda u kuhinji: Tri brza i efikasna načina za ljuštenje kore od paradajza

Svaki od ovih metoda ima svoje prednosti i može biti koristan u različitim situacijama

28.08.2023. 15:19
  • Podeli:
paradajz shutterstock_2176974377-64ec9eb82689c.webp Foto: Shutterstock

Sezona je paradajza i volimo ga na sve načine. 

Sada kada je najlepši i najsočniji najbolje je koristiti ga svežeg u brojnim receptima. 

A kako mnogi od njih zahtevaju da mu se skine kožica, mnoge domaćice unapred odustaju.

Nekad se teško ljušti i ostavlja veliki nered u kuhinji. Ipak, to ne mora da bude tako. Postoje efikasni načini da se paradajz oljušti u svega nekoliko poteza, piše 24sedam.

Pred vama su tri najbolja i najlakša načina za skidanje kožice od paradajza:

Klasičan metod kuvanja

Napravite mali rez u obliku "X" na dnu svakog paradajza. Stavite paradajze u ključalu vodu na nekoliko sekundi, dok ne primetite da kožica počinje da se odvaja od mesa. Zatim brzo prebacite paradajze u posudu sa hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. Kada se paradajzi ohlade, lako ćete im skinuti kožicu.

Pečenje u rerni

Zagrejte rernu na oko 200 stepeni Celzijusa. Na vrhu svakog paradajza napravite mali rez ili skinite peteljku. Stavite paradajze na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih 15-20 minuta ili dok kožica ne počne da puca i odvaja se od mesa. Zatim ih izvadite iz rerne i sačekajte da se ohlade pre nego što skinete kožicu.

Metod temperaturni šok

Ovaj metod kombinuje kuvanje paradajza u ključaloj vodi i brzo hlađenje kako bi se kožica lako skinula.

Evo kako to možete uraditi:

Napravite mali rez u obliku "X" na dnu svakog paradajza.

Stavite paradajze u ključalu vodu i ostavite ih da se kuvaju 15-30 sekundi, zavisno od veličine paradajza i zrelosti.

Koristite kašiku sa perforacijama ili rešetku za hvatanje paradajza i brzo ga prebacite u posudu punu leda.

Nakon nekoliko minuta u hladnoj vodi, kožica bi trebalo lako da se skine rukama.

Ovaj metod kombinuje korake klasičnog kuvanja i brzog hlađenja, što olakšava odvajanje kože od mesa paradajza.

Izaberite metod koji vam najviše odgovara i koji vam se čini najlakšim za primenu. Svaki od ovih metoda ima svoje prednosti i može biti koristan u različitim situacijama.

Nakon što ste skinuli kožicu sa paradajza, možete ih dalje koristiti u receptima ili ih pripremiti na željeni način.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()