Kada pravite kiseli kupus, uvek pratite recept i obavezno koristite sterilnu opremu, pažljivo pratite vreme fermentacije i temperaturu
Kiseli kupus je u suštini fermentisani kupus, za koji se smatra da je nastao u Kini pre više od 2.000 godina. Proces fermentacije pokreće korisne probiotike ili „žive bakterije“ zbog čega se smatra veoma zdravom namirnicom.
Najbolje je koristiti domaći kiseli kupus, jer ako ga kupite gotovog u prodavnicama treba da budete svesni da on sadrži razne dodatke koji bi ga održali duže, a time se ubijaju korisne bakterije.
Ako pak nemate drugi izbor, onda bar pokušajte da pronađete onaj na kojem piše da je "nepasterizovan".
Izvor korisnih hranljivih materija
Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, kao i vitamina i minerala, a kao fermentisana hrana podstiče rast korisnih bakterija koji su važni za zdravlje probavnog trakta. Prolazi kroz fazu fermentacije što ga čini lakšim za varenje. Kupus sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, što nam zauzvrat pomaže da apsorbujemo više njegovih hranljivih materija.
Jača imuni sistem
Većina našeg imunološkog sistema se nalazi u našim crevima, tako da možda ne čudi da svojstva kiselog kupusa koja podržavaju rad creva mogu takođe biti od koristi. Dobre bakterije ili probiotici iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluzokože vašeg digestivnog sistema. Čvrsta crevna obloga sprečava da neželjene supstance ili toksini „cure“ u vaše telo i na taj način izazovu imuni odgovor.
Ove iste bakterije takođe mogu podržati vaša prirodna antitela i smanjiti rizik od infekcija. Osim što je izvor probiotika, kiseli kupus takođe obezbeđuje vitamin C i gvožđe, hranljive materije za koje se zna da podržavaju jači imuni odgovor.
Utiče na zdravlje srca
Kiseli kupus je bogat vlaknima i odličan je izvor korisnih probiotičkih bakterija što ga čini korisnim za balansiranje nivoa holesterola. Kupus je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak. Kiseli kupus je takođe izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju taloženja kalcijuma u arterijama, mogućeg uzroka ateroskleroze.
Poboljšava raspoloženje
Fermentisana hrana, poput kiselog kupusa, možu ublažiti simptome anksioznosti i depresije. Oni to čine tako što stvaraju zdraviju ravnotežu u crevima i stvaraju masne kiseline koje pomažu u smanjenju upale u telu.
Fermentisana hrana takođe može podržati dobro raspoloženje tako što promoviše unos mikronutrijenata koji balansiraju stanje u crevima, kao što su magnezijum i cink.
Može smanjiti rizik od raka
Bogat jedinjenjima kao što je sulforafan, kupus je dragoceno povrće koje možete dodati vašoj ishrani. To je zato što se čini da ova korisna jedinjenja sprečavaju oksidativna oštećenja i možda deluju na zaštitni način protiv raka, uključujući kolorektalni rak.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.