Bogate ugljenohidratima i zdrave: Ove namirnice će vam promeniti život

Istina je da prerađenoj hrani s visokim udelom šećera i rafiniranim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali

20.03.2024. 14:45
  • Podeli:
ovas, ovsena kaša, žitarice, doručak, mleko, pixabay-65992b6339447.webp Foto: pixabay

Godinama su ugljenohidrati na lošem glasu, a ljudi ih često povezuju s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i nizom drugih zdravstvenih stanja. Ipak, postoje namirnice koje obiluju njima, a možete ih jesti bez grižnje savesti.

Istina je da prerađenoj hrani s visokim udelom šećera i rafinisanim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima zapravo mogu biti vrlo dobre za vas.

Dok dijete s niskim udelom ugljenohidrata mogu biti korisne za neke ljude, nema razloga da u potpunosti izbegavate hranu s visokim udelo ugljenoohidrata, navodi Healthline.

Heljda

Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenohidrata, dok kuvana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljenohidrata po obroku od 100 grama. Heljda je vrlo hranjiva, sadrži i proteine i vlakna. Takođe ima više minerala i antioksidansa od mnogih drugih žitarica.

Osim toga, studije na ljudima i životinjama pokazuju da bi mogla da bude posebno korisna za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.

Banane

Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenohidrata, bilo u obliku škroba ili šećera, prema Healthlineu. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C, a sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zahvaljujući visokom udelu kalijuma, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.

Nezrele zelene banane imaju više škroba. On se pretvara u prirodne šećere dok banane sazrevaju, postajući žute u procesu. Zato ćete imati više škroba i manje šećera ako banane jedete dok su manje zrele.

Batat ili slatki krompir

Batat je ukusno korenasto povrće, pola šoljice (100 grama) pirea, kuvanog slatkog krompira s ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljenohidrata, koji se sastoje od škroba, šećera i vlakana. Slatki krompir takođe je bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma.

Štaviše, prepuni su antioksidansa, spojeva koji pomažu da se neutralizuju štetni slobodni radikali u vašim ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.

Cvekla 

Cvekla je ljubičasto korenasto povrće, a iako se uopšteno smatraju bogatim ugljenohidratima, imaju ih mnogo za povrće bez škroba. Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenohidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana.

Takođe su prepune vitamina i minerala, zajedno sa snažnim antioksidansima i biljnim spojevima.

Zob

Zob je neverovatno zdrava celovita žitarica i izvrstan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 70 posto ugljikohidrata. Porcija od 1 šoljice (81 gram) sadrži 54 grama ugljenohidrata, uključujući 8 grama vlakana. Posebno su bogate specifičnom vrstom vlakana koja se naziva beta glukan zobi.

Zob je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica. Istraživanja pokazuju da jedenje zobi može da smanji rizik od srčanih bolesti snižavanjem razine holesterola.

Konzumacija zobi takođe može da snizi nivo šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Nadalje, zob je vrlo zasitna, što bi moglo da pomogne u održavanju zdrave težine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()