Bosanski klasik koji obara s nogu: Napravite sogan-dolmu kao iz kafane

Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda

06.12.2025. 15:15
  • Podeli:
shutterstock_1767270737 sogan dolma luk punjeni crni luk-6934278569cf5.webp Foto: Shutterstock

Sogan-dolma je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje – mirisno, sočno i neodoljivo. Priprema se od glavica luka koje se pune filom od mlevenog mesa i začina, a zatim se krčkaju u bogatom paradajz sosu.

Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda.

Sogan-dolma se često služi kao glavno jelo, uz jogurt, pavlaku ili domaći hleb.

Sastojci:

Za punjene glavice luka:

  • 8–10 većih glavica crvenog luka
  • 400 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 80 g pirinča
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • ½ kašičice suvog ili svežeg peršuna
  • ¼ kašičice kima (po želji)
  • 1 jaje

Za sos:

  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 šolje vode
  • 200 ml paradajz sosa
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Luk kratko obariti 5–7 minuta da omekša. Odseći vrh i pažljivo odvajati slojeve.
Manje unutrašnje delove luka sitno iseckati – to ide u fil.

U činiji pomešati meso, opran pirinač, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i iseckani luk.
Sve dobro sjediniti.

Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Rasporediti u šerpu, otvorom na gore.

Na ulju propržiti brašno do svetlosmeđe, dodati papriku, promešati i doliti vodu, pa paradajz sos.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sos sipati preko punjenih glavica luka.

Poklopiti i krčkati na tihoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša.
Po potrebi dodati još malo vode.

Poslužiti toplo, uz pavlaku, jogurt ili domaći hleb.

Korisni saveti

  • Najbolje je koristiti crveni luk srednje veličine – lakše se odvaja.
  • Nemojte pritiskati punjene glavice – treba da ostanu čvrste.
  • Ako želite gušći sos, poslednjih 10 minuta kuvajte otklopljeno.
  • Možete dodati nekoliko krompira – skuvaće se zajedno i biće preukusni.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()