Božićna česnica po receptu naših baka: Jednostavna za napraviti i za početnike, a ukus obara s nogu

Ona je sastavni deo praznične trpeze

06.01.2024. 13:50
  • Podeli:
bakina kuhinja božićna pogača česnica-65994b33563b4.webp Foto: bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo božićnu česnicu. Lako se pravi, struktura je mekanije od bilo koje kupovne, a ukus je božanstven,

Potrebno je:

  • 800 gr brašna
  • 30 gr kvasca
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica šecera
  • 1 jaje 
  • so
  • 30 ml ulja
  • 300 ml mleka
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Izmrviti kvasac, potom dodati 100 gr šećera. Kad nadođe i zapeni dodati jaje, mleko ulje brašno i so. Zamesite glatko testo 5-6 minuta.

Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto, obraditi malo rukama i iseći mali deo, a ostali deo razvući  u krug i staviti u okruglu tepsiju 22cm obloženu pek papirom. 

Foto: Bakina kuhinja

Iseći od ostatka testa uzane trake pa i uviti  u valjak i uplesti u pletenicu, pa prekrstit pletenicom pogaču. Između stavite figurice po želji. Pokriti da malo poraste i premazati žumancetom. 

Peći na 200 stepeni C 40 minuta, pred kraj pokriti folijom da sredina ne izgori. Premazite odozgo malo maslacom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()