Božićni kolač po tradicionalnom receptu: Služi se posle prazničnog ručka

Poslastica iz bakine kuhinje

07.01.2024. 16:00
  • Podeli:
bakina kuhinja božićni kolač-659abb094649b.webp Foto: bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo božićni kolač koji možete služiti nakon svečanog ručka.

Potrebno je:

  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 15 gr kvasca 
  • 1 kašika šećera
  • 50 gr maslaca ili margarina
  • malo ulja
  • 350-400 gr brašna
  • korica limuna
  • malo soli
  • muskatni oračić
  • 100 gr suvog grožđa
  • 50 gr suvih kajsuja
  • 50 gr suvih smokava
  • 50 gr suvih jagoda
  • 50 gr seckanih oraha
  • 50 gr suvih šljiva
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo vode, pa dodasti šećer. 

Kad nadođe sipati u činiju, dodati jaje, mleko, ulje, seckan maslac, koricu limuna, muskatni oračić, brašno, so, a zatim suvo voće sečeno na kockice.

Zamesiti testo pa ga pokriti da odmori 30 minuta. Istresti na sto, posuti malo brašnom, malo ga razvući, pa uviti u rolnicu i staviti u pleh. Odmoriti 20 minuta, premazati  žumancetom i peći 45 minuta na 200 stepeni.

Posuti šećerom u prahu, ohlađen seći i služiti posle ručka. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()