Brza i ukusna šarena turšija za početnike: Sa ovim receptom nema greške

Samo pratite korake

02.11.2025. 14:30
  • Podeli:
shutterstock_1797520918 zimnica tegla špajz turšija kisele paprike-6906239d1f250.webp Foto: Shutterstock

Ovaj recept je idealan za početnike jer ne zahteva puno vremena, a rezultat je prava domaća šarena turšija, bez ikakvih konzervansa.

Pratite jednostavne korake i uživajte u savršenoj turšiji kroz celu zimu.

Sastojci (za 5 tegli):

  • 1 kg krastavaca
  • 1/2 kg crvene paprike
  • 1/2 kg zelene paprike
  • 1/2 kg karfiola
  • 1/2 kg šargarepe
  • 4-5 glavica belog luka
  • 2 lista lovora
  • 10-15 zrna crnog bibera
  • 1 kašičica senfa u zrnu
  • 1 kašičica kvasca ili soli za kiseli kupus
  • 1 litar vode
  • 200 ml sirćeta (po mogućstvu, vinsko)
  • 2-3 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera

Priprema:

Operite svo povrće. Krastavce možete ostaviti  cele, ali ako su veći, možete ih iseći na kolutove ili štapiće. Paprike presecite na četvrtine i očistite od semena. Šargarepu isecite na kolutove, a karfiol podelite na male cvetiće.

Pre nego što počnete sa pripremom, sterilizujte tegle i poklopce. Operite ih temeljno, a zatim stavite u pećnicu na 100°C na 10-15 minuta ili ih potopite u vruću vodu.

U velikoj šerpi stavite vodu, sirće, so i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri. Dodajte kvasac ili so za kiseli kupus, lovorove listove, crni biber i senf u zrnu. Ostavite da kuvanje traje još 5-10 minuta kako bi svi začini dobro pomešali u tečnosti.

U pripremljene sterilizovane tegle pažljivo slažite povrće. Počnite sa šargarepom, pa dodajte krastavce, paprike i karfiol. Dodajte po nekoliko čenova belog luka u svaku teglu. Pazite da povrće bude dobro zgusnuto, ali ne previše stisnuto kako bi tečnost mogla dobro da prodre.

Kada je marinada gotova, prelijte je preko povrća u teglama. Ostavite malo prostora na vrhu tegli, oko 2 cm, kako bi povrće imalo dovoljno prostora za širenje tokom fermentacije. Ostatak tečnosti možete koristiti za sledeću turšiju.

Zatvorite tegle sa sterilizovanim poklopcima. Okrenite ih naopako na nekoliko minuta, pa ih okrenite nazad i ostavite da se potpuno ohlade. Ove tegle možete držati na sobnoj temperaturi 7-10 dana, gde će fermentacija početi. Nakon toga, premestite ih u hladnu prostoriju ili ostavite u frižider.

Vaša šarena turšija je sada spremna za uživanje. Iako je možete konzumirati već nakon nekoliko dana, najbolji ukus postići ćete nakon nekoliko nedelja kada se svi ukusi sjedine.

Saveti

Fermentacija je ključ: Ostavite tegle na sobnoj temperaturi dok se ne stvori prirodan proces fermentacije, što može potrajati oko nedelju dana. Kada se turšija ohladi, ona će biti spremna za duže čuvanje.

Beli luk: Ako volite intenzivniji ukus, možete dodati još čenova belog luka u tegle.

Varijacije: Možete dodati i druge začine poput kvasca, kurkume ili majčine dušice, u zavisnosti od ukusa.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()