Cepkana pita sa sirom i šunkom - pripremite je po grčkom receptu i dobićete idealan doručak

A nije zabranjeno ni da je prezalogajite za užinu

14.05.2024. 07:00
  • Podeli:
pita-6641b6ceb2a79.webp Foto: Youtube/Printscreen/@fridaspassiongr

Grčke pite, kako slatke, tako i slane, čuvene su po svom ukusu. Iako smo sigurni da imate odlične recepte od svojih baka i mama, znamo i da onim dobrim sigurno ne možete da odolite, a ovaj je, verujte nam, odličan.

Obavezno isprobajte recept za cepkanu pitu sa sirom i šunkom, koja se preliva smesom od jaja i jogurta, jer je ukus neponovljiv.

Odlična je za doručak ili večeru, a sasojci nisu ni skupi, ni komplikovani. I, što je najvažnije, priprema je brza i jednostavna.

Sastojci: 

  • 450 g kora
  •  2 jajeta 
  • 200 g jogurta
  • 200 ml mleka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • prstohvat šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašika brašna
  • 100 ml vode
  • susam

Za punjenje:

  • 350 g šunke
  • 200 g tvrdog sira + 6 kriški

Priprema:

Izrendajte sir i šunku, a kore isecite na trake. U jednoj posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno i sve dobro sjedinite, tako da dobijete smesu kao za palačinke.

Vatrostalnu posudu dobro nauljite i pospite prezlama, a zatim poređajte iseckane kore. Smesu od jaja sipajte preko, a zatim poređajte kriške sira. Pospite preko šunku i rendani sir, pa stavite još jedan red seckanih kora i ponovo prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, a onda poređajte još jedan red seckanih kora.

Pritisnite malo rukama, pa prelijte smesom od jaja i na kraju pospite preko susam.

Sir i šunku izrendajte, a kore isecite na trake. U posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno. Dobro sjedinite. Smesa treba da bude kao za palačinke. Dobro nauljite vatrostalnu posudu i pospite prezlama, pa poređajte iseckane kore. Sipajte smesu od jaja preko, pa poređajte kriške sira. Preko pospite šunku i rendani sir, a onda stavite još jedan red seckanih kora, pa prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, pa poređajte još jedan red seckanih kora. Malo pritisnite rukama, pa prelijte smesom od jaja i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()