Čuveni francuski desert: Kako spremiti profiterole

Priprema će vam možda delovati komplikovano, ali biće dovoljno da ispratite sve korake i testo će vam uspeti iz prvog pokušaja

23.04.2023. 14:36
  • Podeli:
Profiterole (1)-64429d811ee4a.webp Foto: Pixabay

Profiterole su svakako jedan od najpoznatijih francuskih deserta, a njihova priprema je jednostavna i najveći deo posla jeste testo koje treba da se skuva.

Profiterole se pune kremom od vanile i prelivaju čokoladom, a toliko su ukusna poslastica da retko ko uspe da se zadrži na svega nekoliko pojedenih loptica.

Ukoliko profiterole nikada niste spremali, nemojte da vas uhvati panika - samo ispratite sve korake i budite sigurni da će vam uspeti iz prvog pokušaja.

Ukoliko više volite, krem od vanile slobodno zamenite sladoledom.

Sastojci za testo: 
  • 100 g neslanog putera
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja brašna
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
Sastojci za fil:
  • 4 žumanca 
  • 100 g šećera
  • 3,5 kašike kukuruznog brašna
  • 450 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
Sastojci za čokoladni preliv:
  • 250 g čokolade 
  • 200 ml slatke pavlake 
Priprema:

Puter stavite u šerpu, a nakon što se bude otopio, sipajte vodu i ostavite da proključa, a zatim dodajte brašno i so. Mešajte snažno i brzo sve dok se ne formira testo, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. U testo zatim dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom.

Nauljite pleh i preko stavite pek papir, a testo sipajte u špric za kolače i sipajte testo na pleh iz njega.

Kada budete sipali testo, neka ono bude u obliku loptice, a sipajte ga tako da između svake postoji razmak. Pecite oko 15 minuta u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni, ili dok loptice od testa ne postanu zlatne i hrskave.

Otvorite malo vrata rerne i ostavite da se ohlade, a u međuvremenu umutite žumanca i šećer, dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte 200 ml mleka i vanilu i promešajte. Ugrejte mleko koje je preostalo, pa pre ključanja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Sipajte u posudu i prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Fil, nakon toga, umutite mikserom i sipajte u špric za kolače, pa njime napunite loptice od testa.

Čokoladu istopite zajedno sa slatkom pavlakom, pa prelijte profiterole.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()