Da li ste probali juneći jezik? Evo kako da pripremite ovaj specijalitet

Meso ispod grube površine treba da bude roze

07.04.2023. 15:04
  • Podeli:
Juneći jezik (1)-642bd10098369.webp Foto: Pixabay

Ovaj niskokalorični nusproizvod sadrži veliku količinu gvožđa i vitamina B. Ali ne samo to ga čini privlačnim, već i delikatan ukus i sočnost. A da bi jezik ispao takav, treba znati nekoliko trikova.

Prvo, trebalo bi da izaberete pravi - to jest, svež goveđi jezik. Bolje je uzimati ohlađeno, tako da je lakše proveriti svežinu. 

Meso ispod grube površine treba da bude roze - zamolite prodavca da napravi mali rez kako bi to proverio.

Drugo, jezik mora biti natopljen pre kuvanja u toploj, ali ne vrućoj vodi 30-40 minuta.

Treće, ne bacajte jezik u vrelu vodu. Napunite ga vodom i stavite na vatru. Čim se tokom ključanja stvori pena, uklonite je, ocedite vodu i dodajte novu - ali već ključalu vodu.

Jezik treba da kuvate dugo, oko tri sata - brzinom od 25 minuta na svakih 50 grama, plus još 20 minuta.

Otprilike sat vremena pre spremnosti, posolite i bacite povrće - ceo luk i šargarepu, isecite na velike komade.

Možete staviti i par lovorovih listova, ali ih treba ukloniti nakon 15 minuta.

Kuvani jezik potopite u hladnu vodu na 5 minuta – tako će se ohladiti i koža će se lakše i brže skinuti. I na kraju, za rezanje goveđeg jezika na tanke kriške, pripremite veoma oštar nož.

Jezik možete poslužiti i kao samostalno jelo, dodati ga u sveže salate sa krastavcem - ovo će učiniti jelo zadovoljavajućim, ali ipak zdravim i niskokaloričnijim.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()