Osim u slatkoj i slanoj verziji, štrukle mogu biti i kuvane
Foto: WikipediaŠtrukle su tradicionalno hrvatsko jelo koje je se najčešće priprema u Zagorju, a veruje se da je nastalo u 17. veku. Ukusom je vrlo slično piti sirnici, a može se praviti i u slatkoj verziji.
Osim u slatkoj i slanoj verziji, štrukle mogu biti i kuvane.
Sastojci koji će vam biti potrebni za testo su:
Za punjenje biće vam potrebno:
Za preliv će vam biti potrebno:
Za početak umutite jaje i zamesite testo od navedenih sastojaka. Oblikujte ga u loptu i premažite s malo ulja pa pokrijte plastičnom folijom ili krpom i ostavite da se diže barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Za to vreme napravite fil. Umutite jaje i dodajte so i istopljeni maslac. Na kraju dodajte sir i sve dobro umutite.
Testo prvobitno razvucite oklagijom na pobrašnjenom stolnjaku. Potom ga rukama dodatno razvucite da bude što tanje. Odrežite debele krajeve. Zatim premažite testo istopljenim maslacem.
Na dve trećine površine rasporedite fil. Pomoću stolnjaka zarolajte testo, ali pažljivo i s one strane na kojoj se nalazi fil. Nakon ovog sledi tehnika rezanja štrukli uz pomoć tanjira. To se radi tako što ćete krajem tanjira rezati štrukle na komade veličine otprilike 10 centimetara.
Slažite ih u tepsiju ili posudu za pečenje, koju ste prethodno premazali s malo maslaca. Prelijte pavlakom i pecite na 220 stepeni nekih pola sata.
Ako želite slatku verziju, umesto pavlake za kuvanje, koristite slatku pavlaku.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







