Doručak za zdrav životni stil: Ovsena kaša - lako i hranljivo

Uživajte u svojoj toplijoj, hranljivoj i ukusnoj ovsenoj kaši.

12.06.2023. 09:31
  • Podeli:
ovsena kaša, doručak, kaša, ovsene pahuljice pixabay-6486c9a4da068.webp Foto: Pixabay

Ovsena kaša je izuzetno zdrav obrok i ima brojne prednosti za zdravlje. Ovsena kaša je izvor važnih hranljivih materija poput vlakana, proteina, vitamina (posebno vitamina B kompleksa) i minerala poput gvožđa, magnezijuma i cinka.

ahvaljujući vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima, ovsena kaša ima nizak glikemijski indeks, što znači da usporava apsorpciju šećera u krvotok. To pomaže u održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi i sprečava nagli skok i pad šećera. Uključivanje ovsene kaše u vašu ishranu može biti koristan dodatak za zdrav životni stil.

Evo jednostavnog recepta za ovsenu kašu koja će vam pružiti ukusan i hranljiv doručak.

Sastojci

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 2 šolje vode ili mleka po izboru (biljno mleko, kravlje mleko, bademovo mleko itd.)
  • Prstohvat soli (opciono)
  • Med, javorov sirup, agava sirup ili drugi zaslađivač po želji
  • Sveže ili sušeno voće, orašasti plodovi, semenke, cimet ili drugi dodaci po želji

 

Uputstvo

U šerpicu stavite ovsene pahuljice i vodu ili mleko. Ako želite gušću kašu, koristite manje tečnosti, a ako želite ređu kašu, dodajte više tečnosti.
Dodajte prstohvat soli da istaknete ukus.

Stavite šerpicu na šporet na srednje jaku vatru i zagrejte smesu do ključanja.

Smanjite vatru na nisku i kuvajte kašu, povremeno mešajući, oko 5-7 minuta ili dok ne postane kremasta i gusta. Ako koristite brzo kuvarsku ovsenu kašu, pratite uputstva na pakovanju za vreme kuvanja.

Kada je kaša kuvana, sklonite je sa šporeta i dodajte zaslađivač po izboru (med, javorov sirup, agava sirup itd.) prema ukusu. Promešajte da se zaslađivač dobro sjedini sa kašom.

Prelijte kašu u činiju za posluživanje. Dodajte svoje omiljene dodatke kao što su sveže ili sušeno voće (banane, jagode, borovnice, suve šljive, brusnice), orašasti plodovi (lešnici, bademi, orasi), semenke (laneno seme, suncokret, bundeva) ili cimet za dodatni ukus i teksturu.

Uživajte u svojoj toplijoj, hranljivoj i ukusnoj ovsenoj kaši. Ovaj recept je osnova, ali slobodno prilagodite sastojke i dodatke prema vašem ukusu i preferencijama. 

Uživajte u doručku!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()