Lagan dezert za vrele dane
Foto: ShutterstockKrem od limuna (Lemon Posset) je klasičan britanski desert koji očarava svilenkastom teksturom i intenzivnim ukusom limuna, a njegova jednostavna priprema čini ga savršenim izborom za brzu, ali elegantnu poslasticu.
Ne zahteva želatin niti komplikovane tehnike, a rezultat je božanstveno lagana i osvežavajuća krema koja se topi u ustima.
Za razliku od kompleksnih musova ili želiranih krema, ovaj osvežavajući dezert zahteva samo tri osnovna sastojka i minimalno vremena provedenog u kuhinji.
Magija se dešava hlađenjem, kada limunska kiselina prirodno zgusne slatku pavlaku, stvarajući delikatnu, topivu poslasticu koja je idealna za tople letnje dane ili kao lagana završnica obilnog obroka.
Za serviranje (opciono):
Zagrejte pavlaku i šećer: U šerpu sa debljim dnom sipajte slatku pavlaku i šećer. Stavite na srednju vatru. Lagano mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi.
Ne dozvolite da provri snažno, već samo da se lagano zagreje do ivice ključanja. Čim primetite da se formiraju mehurići po ivicama i da se para diže, skinite sa vatre.
Bitno je da se smesa dobro zagreje kako bi se šećer otopio i smanjila tečnost, što pomaže želiranju.
Dodajte limunov sok i koricu: U vrelu mešavinu pavlake i šećera polako sipajte sveže ceđeni limunov sok, neprestano muteći žicom.
Dodajte i narendanu limunovu koricu, ako koristite. Nastavite da mešate oko 1-2 minuta. Primetićete da se smesa malo zgusnula.
Limunska kiselina reaguje sa mlečnim proteinima u pavlaci i prirodno je zgusne, bez potrebe za želatinom.
Procenite i sipajte: Smese će izgledati pomalo retko, ali ne brinite - zgusnuće se hlađenjem. Možete je procediti kroz sitnu cediljku ako želite savršeno glatku teksturu bez grudvica korice (ili ako vam je slučajno upala neka koštica), ali to nije obavezno.

Ohladite: Rasporedite smesu u 4 manje čaše, šoljice ili činije za dezert. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider. Hladite najmanje 3 sata, ali je najbolje da odstoji preko noći, da se posset potpuno stegne i razvije pun ukus.
Ovaj krem je predivan sam po sebi, ali mu sveže, blago kisele maline ili borovnice dodaju boju i osvežavajući kontrast.
Poslužite ga uz hrskave puter keksiće (shortbread) ili tanke biskvit kekse. Njihova tekstura se savršeno dopunjuje sa svilenkastom teksturom posseta.
Ukrasite ga sa još malo narendane korice limuna ili tankim listićima mente za vizuelni utisak.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







