Ovih se dana baget prodaje za oko 1 evro po komadu
Baget, glavni francuski hleb, dospeo je na popis kulturne baštine Ujedinjenih nacija.
UNESCO, telo UN-a za baštinu sa sedištem u Parizu, glasao je za uključivanje "zanatskog znanja i kulture baget hleba" na svoj popis nematerijalne kulturne baštine, koji već uključuje oko 600 tradicija iz više od 130 zemalja.
Baget, danas simbol Francuske širom sveta, središnji je deo francuske prehrane najmanje 100 godina, a postoji nekoliko mitova o njegovom poreklu.
Jedna legenda kaže da su pekari Napoleona Bonapartea smislili izduženi oblik kako bi ga njegove trupe lakše nosile, dok druga tvrdi da je baget zapravo izumeo austrijski pekar po imenu Avgust Zang.
Ovih se dana baget prodaje za oko 1 evro po komadu.
Iako se potrošnja bageta smanjila tokom prošlog veka, Francuska još uvek proizvodi oko 16 miliona hlebova dnevno, odnosno šest milijardi bageta godišnje, prema proceni Fiduciala za 2019. godinu.
Napravljeno samo od brašna, vode, soli i kvasca, testo za baget mora odstajati 15 do 20 sati na temperaturi između 4 i 6 stepeni Celzijusa, prema Konfederaciji francuskih pekara, koja se bori za zaštitu svog tržišta od industrijskih pekara.
Ali iako su sastojci uvek isti, svaka pekara ima svoj suptilan stil, a svake godine održavaju se nacionalna takmičenja za najbolji baget u zemlji, piše Rojters.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.