Idealan doručak koji reguliše šećer, a kilogrami se tope: Imaćete energije celog dana

Obrok koji je pun proteina i nutritivnih vrednosti

19.01.2024. 07:45
  • Podeli:
supa, jedenje supe, hrana, kašika, tanjir, ručak -  profimedia-6576b4e77a896.webp Foto: Profimedia

Često govorimo o doručku kao najvažnijem obroku, upravo zato se i vodi polemika šta je najbolja opcija za početak dana. Nutricionisti su se složili da je to definitivno ovsena kaša.

Ovsena kaša je najbolji izbor za doručak, ali da ne bude zabune, nije reč o ovsenim pahuljicama sa dodacima, već o pravom ovasu ili zobi, žitarici od celog zrna.

Ovsena kaša je prepuna proteina i dijetetskih vlakana, a evo i nekih nutritivnih vrednosti ovasa.

Pola šolje ovsa sadrži:

  • Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine
  • Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine
  • Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine
  • Magnezijum: 13% vaše preporučene dnevne količine
  • Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine
  • Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine
  • Gvožđe: 10% vaše preporučene dnevne količine
  • Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine

Kada pogledate ovaj spisak, verovatno vam je jasno zašto se ovsena kaša smatra najzdravijim doručkom.

Ovsena kaša smanjuje holesterol

Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsene kaše može smanjiti vaš nivo ukupnog holesterola i lošeg holesterola koji začepljuje arterije.

Foto: Pixabay

Pomaže da se šećer drži u normali

Ovas sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što deluje na holesterol, beta-glukan takođe može da uspori apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.

Nakon što pojedete ovsene pahuljice, taj beta-glukan se razlaže u rastvor sličan gelu koji oblaže vaša creva. Taj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u vaš krvotok.

Odlična je za mršavljenje

Kada pojedete ovsenu kašu osećaj sitosti traje dugo, dugo, što znači da nema grickanja između obroka, a to znači manje kilograma.

Recept za doručak

Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vreme u vodi, oko pet sati. Procedite, pa skuvajte oko pola sata. Tako skuvanu zob možete kombinovati za slana i slatka jela.

Ako mu dodate sir i slaninicu, imaćete doručak koji će da vas napuni energijom, a ako u zob dodate voće i med, dobićete savršeno zdrav, sladak doručak.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()