Idealno za večeru ili doručak: Hrskava lisnata pita sa spanaćem

Hrskava i topi se u ustima

02.08.2023. 19:33
  • Podeli:
lisnata pita bakina kuhinja-64ca575d5938d.webp Foto: Bakina kuhinja

Ukoliko ste se probudili gladni, preporučujemo vam da napravite hrskavu lisnatu pitu od razvučenih kora. Pitu možete puniti sirom i spanaćem, to je preporuka iz bakine kuhinje. 

Ako ne znate da razvučete kore, to ćete vrlo lako saznati uz uputstvo bake Jelene Petrović, koja je ovaj recepti pripremila za sve nas. 

Potrebno je:

  • 400 gr brašna
  • so
  • 150 ml mlake vode
  • 120 gr margarina
  • 3 kašike ulja


 

Nadev:

  • 150 gr sira + 6 briketa smrznutog spanaća
  • 150 gr sira + belance
  • žumance

 

 

Priprema:

U činiju sipati brašno, vodu, so i zamesiti glatko testo. Podeliti na dva dela i formirati loptice, a onda ih pokrijte folijom da odstoje 20 minuta.

Pobrašnjaviti sto, pa oklagijom razviti kore da budu što tanje. U tiganj staviti 120 gr margarina i 3 kašike ulja, pa istopiti.

Premazati razvučenu koru, saviti levu i desnu stranu i sastaviti u sredini. Opet premazati savijene strane, pa preklopiti donji i gornji deo, pa premazati  i saviti, a onda preklopiti. 

Oklagijom razviti u pravougaonik, pa ga iseći na manje kvadrate. U svaki kvadrat staviti po kašiku spanaća i sira. Uviti polako u rolnicu i ređati u pleh. Stranicu gde se testo sastavlja staviti odozgo.

Kad se rolnice raspuknu izgledaće fantastično. Drugu lopticu uraditi kao prvu, pa preseći na pola i staviti prvi deo na dno podmazanog pleha. 

Odozgo staviti sir koji nema  spanać. Odozgo staviti drugu polovinu i  premazati žumancetom u koje ste staviti malo mleka (1 kašiku). 

Iseći na kocke, pa staviti oba pleha u rernu koja je ugrejana na 220 stepeni. Peći 30 minuta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()