Ideja za sutrašnji ručak: Spremite sarmu iz rerne - brzi zimski ukus koji osvaja

Na brži ali ne manje tradicionalan način

23.12.2024. 20:18
  • Podeli:
sarma profimedia (2)-6769b754b57c5.webp Foto: Profimedia

Donosimo vam recept za slasnu i preukusnu sarme iz rerne.

Potrebno je:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 650 g miešanog mlevenog mesa
  • 1 šoljica pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 5 čenova bijelog luka
  • 4 komada suvog mesa (oko 300 grama)
  • 2 jaja
  • biber, suvi začin, so
  • 500 ml vode
  • 1 ravna kašika mljevene crvene paprike
  • 4 kašike pasiranog paradajza

Za zapršku:

  • 2 kašike brašna
  • ulje

Priprema:

Zagriete rernu na 200 stepeni. Iseckajte crni luk na kockice, a beli luk sitno, pa očistite listove kiselog kupusa od žilica. Na ulju propržite crni luk. U zasebnu posudu stavite mleveno meso, beli luk, pirinač, so, jaja, i suvi biljni začin. Zatim dodajte prženi crni luk pa sve dobro promešajte. Stavite na svaki list kupusa po kašiku pripremljene smese, pa zavijte sarmu, piše Trpeza.

Na dno vatrostalne posude naređajte nekoliko listova kupusa. Onda poređajte sarme, a između njih stavite komade suvog mesa. Nalijte vodu, dodajte lovorov list pa poklopite posudu. Pecite 2 sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Za to vreme, propržite na ulju 2 kašike brašna, pa dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Sipajte dve šolje vode i kuvajte par minuta. Na kraju, prelijte sarme pa ih vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni, i dopecite ih još 20 do 30 minuta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()