Ovo je najbolji način da riba zadrži svežinu mora
Najjednostavniji način da pripremite ribu jeste da je pečete u velikoj količini morske soli, jer će ona tako zadržati svežinu mora. Taj način pripreme preuzet je od ribara s juga Italije koji često spremaju celu ribuu soli.
Princip je da se cela riba obloži solju pre pečenja pošto se očisti. Osnovni način za pravljenje slane korice jeste da se u so (uvek morsku) doda voda i da se njome obloži riba. Kod malih riba so može da bude debela jedan centimetar, ali za veću ribu morate da napravite sloj debeo tri centimetra.
Čak i da ga pripremate prvi put, ovo otmeno jelo savršeno je da impresionirate svoje goste na večeri.
Orade očistite od krljušti, izvaditi im utrobu i opetrite. Umutite sneg od dva belanceta, pa lagano dodajte morsku so dok se ne postigne određena gustina, odnosno da belanca povežu morsku so.
U utrobu očišćene orade ubacite peršun, kolutove limuna i malo suvog bosiljka, a sa spoljne strane ribu pobiberite.
Uključite rernu na 200 stepeni. Pleh pospite krupnom morskom solju, stavite orade preko nje i premažite ih umućenim belancima. Pecite u rerni oko 30–45 minuta.
Oljuštite krompir, isecite ga na kocke i skuvajte. U zagrejano ulje dodajte beli luk, blitvu i zatim krompir. Začinite.
Izvadite oradu iz rerne, izlupajte so kašikom, izvadite ribu i servirajte s krompirom, blitvom i limunom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.