Italijanski recept idealan za večeru: Testenina sa patlidžanom i feta sirom

Treba vam sat vremena za pripremu

13.07.2023. 17:41
  • Podeli:
testenina pasta shutterstock-64b01b223e285.webp Foto: Shutterstock

Danas vam predstavljamo recept za letnji obrok kome nećete moći da odolite, ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje. 

Reč je o testenini sa patlidžanom i feta sirom. 

Količina sastojaka koju ćemo navesti dovoljna je za četiri porcije, a za pripremu je potrebno okvirno sat vremena, piše punkufer.hr.

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan, naseckan na kocke veličine zalogaja
  • 120 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka, 2 zgnječena, 2 usitnjena
  • ½ kašičice sušenog origana
  • so
  • sveže mljeveni crni biber
  • prstohvat mlevene ljute paprike
  • pola šake listova bosiljka, naseckanog, plus za služenje
  • 2 kašike soka od limuna
  • 20 g prezle
  • 120 g feta sira, izmrvljenog
  • 240 g testenine

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U plehu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pomešajte patlidžan, ulje (ostavite jednu kašiku), zgenječeni beli luk i origano. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom i pecite oko 40 minuta, mešajući svakih 10, dok patlidžan ne postane izuzetno mekan.

Za to vreme u zasebnoj činiji pomešajte prezlu, preostalu kašiku ulja i četvrtinu izmrvljene fete.

Skuvajte testeninu al dente i ocedite je.

Kad je patlidžan pečen, dodajte naseckani bosiljak, limunov sok i usitnjen beli luk, posolite i pobiberite.

Kuvanu testeninu i preostalu izmrvljenu fetu prebacite u pleh za pečenje s patlidžanima i promešajte. Prelijte smesom od prezle i pecite 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Pospite bosiljkom i poslužite.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()