Jača imunitet i pomaže u mršavljenju: Iskoristite sezonu jabuka i napravite domaće sirće

Često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva

06.10.2024. 09:48
  • Podeli:
Jabukovo sirće 1-640b10d9e5076.webp Foto: Pixabay

Jabukovo sirće je kiselkasti voćni napitak koji se dobija fermentacijom jabukovog soka ili celih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preliv za salate, marinadu, ili kao sastojak u raznim jelima. Osim toga, često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva.

Jabukovo sirće je vrlo zdrav napitak koji može da pomogne za bolje i lakše varenje, regulaciju nivoa šećera u krvi, mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine, kao i jačanje imuniteta, što je u sezoni virusa, koja nam stiže, jako važno.

Zato, iskoristite sezonu jabuka, i pored divnih poslastica poput lenje pite sa jabukama, napravite i jabukovo sirće koje možete da koristite na razne načine. Sledi detaljan recept.

Sastojci:

  • 6-8 zrelih jabuka
  • 1 litar vode (filtrirane ili prokuvane)
  • 100-150 g šećera (po ukusu)

Priprema:

Operite jabuke i isecite ih na komade (ne morate ih ljuštiti ili cediti). Stavite iseckane jabuke u stakleni sud ili drvenu posudu. Dodajte šećer i prelijte sve vodom tako da pokrije jabuke.

Pokrijte sud gazom ili čistom krpom i osigurajte je gumicom. Ostavite na tamnom i toplom mestu (oko 20-25°C) na 3-4 nedelje. Svakodnevno mešajte smesu da bi se sprečila pojava plesni i da sok ravnomerno fermentiše.

Posle 3-4 nedelje, procedite tečnost kroz gazu ili cediljku u čistu staklenu flašu. Čvrste delove jabuka uklonite. Vratite tečnost u sud i ponovo pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 nedelja, mešajući povremeno.

Posle ovog perioda, jabukovo sirće bi trebalo da bude spremno. Ukoliko vam se svidi kiselost, možete ga flaširati, a ako želite jaču kiselost, ostavite ga još nekoliko nedelja.

Čuvati sirće na hladnom i tamnom mestu i koristitipo potrebi, piše Danas.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()