Danas se energetske pločice lako spremaju i kod kuće
Foto: InstagramProteinske pločice su postale nezaobilazan deo savremene ishrane, posebno kod onih koji vode računa o zdravlju, treniraju ili jednostavno žele da uživaju u balansiranim obrocima.
Prvobitno su se pojavile kao brzi i praktični izvor proteina za sportiste i rekreativce, ali su brzo pronašle svoje mesto u svakodnevnoj ishrani šire populacije.
Njihova popularnost ne jenjava, jer kombinuju ono što je najvažnije – ukus, jednostavnu pripremu i nutritivnu vrednost.
Danas se energetske pločice spremaju i kod kuće, često sa nekoliko osnovnih sastojaka: pahuljice, semenke, orašasti plodovi, proteini u prahu i mleko.
Mogu biti slatke – sa kokosom, kakaom ili suvim voćem, ali i slane – sa začinima, orasima i biljnim namazima. Idealne su kao užina, grickalica na poslu, ili kao obrok posle treninga, jer pomažu u oporavku mišića i pružaju dugotrajan osećaj sitosti.
Ljudi vole ovakve recepte jer su brzi, jednostavni i prilagodljivi, a uz to mnogo zdraviji od kupovnih varijanti koje često sadrže dodatne šećere i konzervanse. Bez obzira da li ste u pokretu ili kod kuće, proteinske pločice su praktičan izbor za zdrav i energičan dan.
Za razliku od klasičnih slatkih varijanti, ove pločice sadrže orašaste plodove, semenke i začine, a umesto šećera koriste prirodne izvore energije. Idealne su za one koji vode računa o ishrani, treniraju ili su stalno u pokretu.
Daju dugotrajan osećaj sitosti, pomažu u oporavku mišića i odlične su kao zdrava grickalica koju možete da jedete bez griže savesti.
U većoj činiji pomešajte ovsene pahuljice, semenke suncokreta, bundeve, lan, seckane orahe ili bademe, susam, protein u prahu, so i začine. Sve dobro izmešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
U drugoj činiji pomešajte jaje (ili laneno „jaje“), protein mleko i maslinovo ulje. Umutite sve viljuškom dok ne dobijete homogenu smesu.
Postepeno dodajte tečne sastojke u suve i dobro promešajte dok se masa ne sjedini. Smesa treba da bude gusta, ali povezana. Ako je previše suva, dodajte još malo proteinskog mleka.
Obložite pleh papirom za pečenje i prebacite smesu. Pritiskajte ravnomerno dok ne dobijete debljinu od oko 1,5–2 cm. Zagrejte rernu na 180°C i pecite pločice oko 20–25 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe.
Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade. Zatim ih isecite na štanglice ili kvadrate po želji.
Za dodatnu aromu dodajte sušeni origano, ruzmarin ili beli luk u prahu, a za pikantniju verziju umešajte prstohvat čili pahuljica.
Ove slane proteinske pločice su odličan izbor za užinu nakon treninga, jer sadrže kombinaciju složenih ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina potrebnih za oporavak mišića.
Takođe su praktične za poneti na posao, fakultet ili kao međuobrok tokom dana. Spremite ih unapred i uživajte u zdravim zalogajima!
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







