To što nemate špajz, ne znači da ne možete imati ni zimnicu
Polako nam se primiče kraj sezone stavljanja turšije, pečenja paprika, kuvanja ajvara i kišeljenja kupusa. Otkrivamo nov način kako da ukiselite kupus i da imate sjajnu zimnicu iako možda nemate prostora da odložite burad.
To što nemate špajz, ne znači da ne možete imati ni zimnicu.
Umesto da stavljate kupus u burad, smestite ga u staklene tegle. Brzo će se ukiseliti, a ukus će biti odličan. Ovaj neobičan metod ima svojih prednosti. Ako nemate vremena da mesec dana čekate da vam zimnica bude gotova, ovo je pravo rešenje za vas.
Još jedna dobra stvar je to što se na ovaj način kupus neće pokvariti.
Najpre odstranite spoljne listove, pa glavicu isperite vodom.
Presecite glavicu napola.
Iseckajte glavicu na tanke dugačke trake. Možete koristiti nož ili rende.
Iseckani (ili izrendani) kupus prebacite u jednu veću posudu.
Posolite kupus i dobro ga izmešajte.
Ostavite 15 minuta da odstoji. Nakon nekog vremena kupus će pustiti vodu.
Prebacite kupus u teglu i zalite vodom koju je sam ispustio. Nemojte dodavati još vode.
Od začina dodajte lovorov list i biber u zrnu. Nemojte dodavati konzervans.
Teglu ne treba puniti do samog vrha.
Odozgo pritisnite plastičnom mrežicom.
Odozgo stavite poklopac, ali nemojte zavrtati.
Nema potrebe da teglu stavljate na hladno mesto.
Tek za sedam dana možete zavrnuti poklopac i odložiti teglu na hladno mesto.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.