Neizostavni element italijanske kuhinje je pica, a uz ove male trikove biće kao iz picerije
Pica je bez ikave dileme jedno od najdražih jela ljudi širom sveta, ali svako je priprema na svoj način.
Ideja za ovu slanu poslasticu se rodila kada su Napolitanci pravili pogaču sa umakom od paradajza i sira.
Ipak, pica u današnjoj formi je nastala 1889. godine, a originalni recept za picu je sadržao umak od paradajza, mocarelu, origano i bosiljak. No, on se menjao od nacije do nacije.
Sad kad smo vam dali mali istorijat kao uvertiru, možemo da pređemo na trikove uz pomoć kojih ćete kod vaše kuće napraviti bolju picu nego što to rade Napolitanci.
Ako želite da vaša pica ima više zanatskog, picerijskog osećaja, najbolje je da je pripremate na prethodno zagrejanoj površini.
Za ovo su dostupne mnoge opcije: lim za pečenje, kamen za picu, preokrenuti tiganj od livenog gvožđa, itd. Koristite sve što imate na raspolaganju! Ali obavezno zagrejte svoju površinu u vrućoj rerni najmanje pola sata pre nego što ispečete picu.
Rerne za picu u restoranima mogu biti veoma vruće. Da biste ponovo stvorili taj ukus, važno je da temperatura u rerni bude dovoljno visoka, oko 250 stepeni.
Lako je zaglaviti se u kolotečini i posegnuti samo za tipičnim crvenim sosom za picu. Ali postoji mnogo više opcija. Evo samo nekoliko ideja:
Premažite koru mešavinom maslinovog ulja i belog luka. Ovaj trik zaista pojačava ukus pice.
Jednostavno sipajte ekstra devičansko maslinovo ulje u posudu i dodajte mleveni beli luk.
Zatim, pre nego što dodate bilo koje druge prelive, premažite koru njime, pazeći da na istu nanesete i par komada belog luka.
Ako želite hrskavu koru, prvo je ispecite! Jednostavno je stavite na prethodno zagrejanu površinu i pecite oko 5 do 8 minuta, ili dok ne počne da rumeni. Izvadite iz rerne, malo ohladite i dodajte prelive na zapečenu stranu.
Bonus savet: možete unapred ispeći nekoliko kora za picu, ohladiti ih i zamrznuti.
Onda možete da ih imate pri ruci kada vam se probudi želja za picom!
Budite kreativni sa svojim izborom sira, pošto je raznolikost začin života. Mocarela je odlična, ali nema jak ukus. Stvari kao što su parmezan, feta, kozji sir, pa čak i oštar čedar čine picu zanimljivijom. Pokušajte da uparite intenzivniji sir sa mocarelom i vidite da li uživate.
Začinite picu solju i biberom. Kao i svako drugo jelo koje kuvate, pica ima dosta koristi od začina. Samo pazite da ne preterate sa solju, pogotovo ako su vam prelivi već prilično slani.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.