Žele obično neće da se stegne, razdvoji se od fila ili se zgrudva
Foto: PixabaySavršen čizkejk nije samo u kremastom sloju - pravi utisak daje sjajni žele na vrhu. On je kruna svake torte, ali i deo koji najlakše može da pođe po zlu.
Žele obično neće da se stegne, razdvoji se od fila ili se zgrudva. Ali, postoji jednostavna formula koja garantuje uspeh, čak i u kućnim uslovima. Vaš čizkejk će imati najbolji žele ikada.
Najčešća greška je da se žele prelije dok je previše topao ili dok je čizkejk još leden. Ako je žele vreo, otopiće gornji sloj fila i pomešaće se s njim; ako je previše hladan, neće se lepo povezati i odvojiće se kad sečete tortu.
Žele treba da bude mlak, oko 35-38 stepeni, a torta blago rashlađena, ali ne zaleđena.
Za savršen balans mekoće i čvrstine, pridržavajte se ovog pravila:
Na 250 ml tečnosti (voćni sok, pire ili preliv) ide 1 kesica želatina (10 g). Ako želite mekaniji žele koji se topi na jeziku, smanjite količinu želatina za 20 odsto. Ako želite čvrst, oštar presek, dodajte 1-2 grama više.
Koristite voćni sok bez šećera, a ako pravite žele od svežeg voća, prvo ga blago prokuvajte -prirodne kiseline (posebno u ananasu, kiviju i papaji) mogu sprečiti stezanje želatina.
Ne ubacujte ga direktno u vruću tečnost. Najpre ga namočite u hladnoj vodi 10 minuta, da nabubri. Zatim ga dodajte u topli (ne vreo) voćni sok i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Tako ćete izbeći grudvice i gumenastu teksturu.

Kada se čizkejk ohladi, blago obrišite vlagu sa površine (ako se uhvatila rosa iz frižidera).
Zatim sipajte žele polako, preko kašike - tako neće napraviti udubljenje u kremu.
Ako hoćete da budete sigurni da se slojevi spoje, prelivajte žele u dva tanja sloja: prvi tanki sloj pustite da se malo uhvati (5-10 minuta), pa dodajte drugi.
Tortunikada ne stavljajte odmah u zamrzivač. Neka se hladi u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći.
Naglo hlađenje može izazvati pucanje želea ili pojavu "vodenih kapljica" na površini.
Ako želite sjajni, prozirni žele s efektom dubine, koristite mešavinu providnog soka (jabuka, grožđe) i voćnog preliva.
Za prirodan sjaj dodajte kap limunovog soka - on zadržava boju i prozirnost, a torti daje profesionalni izgled.
Kao i kod svakog savršenog deserta, ključ je u meri i pažnji. Nemojte žuriti i ne prepuštajte ništa slučaju. Kad pronađete idealnu temperaturu i odnos sastojaka, vaš žele će uvek biti savršeno gladak, sjajan i čvrst, baš kao iz vitrine najboljih poslastičarnica, prenosi Informer.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







