Uglavnom koriste manje paprike
Foto: ShutterstockPaprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način – dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni, obogaćene aromatičnim začinskim biljem koje im daje dodatnu dubinu ukusa.
Iako obično koriste manje, slatke paprike, možete se slobodno poslužiti i običnim velikim paprikama – samo prilagodite dužinu pečenja. Ovo je recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo mediteranskih aroma, piše Punkufer.hr.
Sastojci za pečene punjenih paprika:

Kockice starog hleba potopite u mleko dok ne omekšaju. Pomešajte ih sa mlevenim mesom, sitno seckanim crnim i belim lukom, peršunom, origanom, majčinom dušicom, malo ulja, solju i biberom. Sve dobro izmešajte i ostavite po strani.
Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove – oni će kasnije služiti kao poklopci. Uklonite semenke i bele opne iz unutrašnjosti.
Napunite paprike pripremljenim nadevom i zatvorite ih njihovim „poklopcima“. Poređajte ih u vatrostalnu posudu.
U posudu sipajte mešavinu pasiranog paradajz-pirea i vode. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, začine, lovorov list, so i biber. Sve prelijte preko paprika i između njih. Po želji dodajte još malo ulja.
Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35–40 minuta. Ako koristite veće paprike, vreme pečenja produžite dok sve ne bude lepo pečeno i meso potpuno termički obrađeno.
Poslužite uz pire krompir, kuvanu pirinač, sezonsku salatu ili svež hleb.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







