Kako najlakše zgusnuti sos bez da koristite brašno

Ne morate uvek da koristite brašno, postoji i drugi načini

23.12.2023. 13:38
  • Podeli:
Piletina u sosu-63e4a7e042c31.webp Foto: Pixabay

Brašno je najčešći sastojak koji koristimo da bi napravili zapršku ili zgusnuli jelo, ali ponekad uopšte nije potrebno da bi sos bio gušći.

Ako želite brzo zgusnuti sos, uvek možete pomešati kašiku gustina u dve kašike vode ili belog vina, izmešati i polako dodati umaku mešajući žicom za mućenje. Ali ako izbegavate skrobno brašno, poslužiće i povrće, semenke i drugi dodaci.

U nastavku pogledajte 6 načina na koje bez trunke brašna možete zgusnuti jelo.

Pire od povrća

Isplati se imati u zamrzivaču povrće za supu poput kuvanog celera, šargarepe i peršuna jer takođe spašava sos ili preretku supu.

Izmiksani pasulj

Skuvani i izblendani pasulj ili grašak možete zamrznuti u plastičnim čašama ili posudama za led kako biste lako izmerili potrebnu količinu bez čekanja da se odmrzne.

Povrće iz konzerve

Gustinu daje i seckani krompir, pire od kuvanog pasulja ili leblebija iz konzerve, koje možete da odložite u špajz za takve slučajeve da vam budu pri ruci.

Mekinje i pahuljice

Supe, čorbe i sosove zgusnite dodavanjem bešamel sosa, prezli ili ovsene kaše. Pahuljice možete iseckati i dodati po potrebi, ali možete koristiti i mekinje. Osim što će sačuvati preretki sos, obogatiće ga i zdravim vlaknima.

Pirinač umjesto testenine

Gustini sosa doprinosi i prilog, pa umesto testenine možete izabrati pirinač, ječam i proso, koji tokom kuvanja oslobađaju sluz i u kombinaciji sa sosom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Čia semenke

Ostavite semenke u malo vode deset minuta pre nego što ih dodate u jelo da nabubre. Ako želite da ubrzate proces, koristite toplu ili toplu vodu, piše Punkufer.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()