Mnoga jela dobijaju dodatnu dimenziju ukusa zahvaljujući vinu, koje se često koristi kako bi unapredilo aromu i karakter jela
Čak se može dodavati i u testo radi dodatnog bogatstva ukusa. Međutim, da biste postigli željeni ukus, važno je odabrati pravo vino koje će poboljšati kvalitet jela. Evo pet ključnih saveta.
Jeftina vina mogu sadržavati veće količine vode, konzervansa i soli, što može narušiti ukus jela. Ako ne biste uživali u čaši tog vina, verovatno neće doprineti ni kvalitetu vaše hrane.
Kada dodajete vino u jelo, preporučljivo je smanjiti količinu drugih kiselih sastojaka poput sirćeta ili soli kako bi se očuvala ravnoteža ukusa.
Vino može poslužiti kao zamena za puter ili ulje u marinadama, povrću, mesu i drugim jelima, omogućavajući smanjenje količine masti bez gubitka ukusa.
Vino treba dodavati postepeno kako bi se omogućilo postupno pojačavanje ukusa. Takođe, važno je izbegavati preterivanje s količinom dodatog vina. Ako ga koristite u jelima koja se dugo kuvaju, ostavite da prođe nekoliko minuta pre degustacije.
Pri odabiru vina, bela vina najbolje idu uz ribu, piletinu, svinjetinu, morske plodove, teletinu i kremaste sosove. Crvena vina su bolji izbor za tamna mesa i začinjena jela, poput govedine, gulaša, divljači i sosova za testenine sa paradajzom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.