Kremasti dezert koji će vas osvežiti u trenu: Mus od kajsija

Fenomenalna penasta poslastica od najukusnijeg voća

11.07.2023. 20:03
  • Podeli:
kajsije mus slatkiš dezert shutterstock-64ad997515915.webp Foto: Shutterstock

Reč mus (mousse) je francuskog porekla i znači pena. 

Služi se uvek kao hladni ili čak zamrznuti desert. 

Prvobitno je pripreman kao slano predjelo koje je sadržalo meso. 

Kada su kuvari francuskog plemstva u 18. veku otkrili da se jaja mogu ulupati u penu, penaste kreacije su postale izuzetno moderne u visokom društvu. 

Mus je pravljen od skoro svega – ribe, mesa, pa čak i povrća.

Slatke verzije su se pojavile tek kasnije.

Kao poslastica prvi put se pojavljuje na izložbi hrane u Njujorku krajem 19. veka, 1892. godine.

Tridesetih godina prošlog veka čokoladni mus, sačinjen od pudinga, napravio je pravu revoluciju. 

Mus od čokolade kakav danas poznajemo sadrži jaja, puter, šećer i čokoladu i najpopularniji je, mada postoje i brojne voćne i čokoladno-voćne varijacije.

Sastojci:

  • 750 g zrelih kajsija
  • 100 g šećera
  • 5 g želatina
  • 2 kašike konjaka
  • 1 belance
  • 20 g vanil šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema: 

Kajsije dobro operite, izvadite koštice i svaku prepolovite. Ređajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. U svaku polovinu stavite malo šećera. U zagrejanoj rerni, kajsije pecite dvadesetak minuta (ili dok ne omekšaju) na 180 stepeni. Kada se prohlade, izmiksajte ih u blenderu (ukoliko je potrebno dodajte malo vode), kako bi dobili kašu, odnosno pire.

Želatin rastvorite sa par kašika vode, ostavite dok ne nabubri, dodajte konjak, posudu sa želatinom stavite u toplu vodu da se skroz rastopi, pa sipajte u smesu od kajsija. Ravnomerno izmešajte i odložite u frižider da dobijete čvršću strukturu. Kad je voće počelo da se želira, umutite belance sa vanilinim šećerom. Odložite na stranu. Potom, umutite tečnu pavlaku dodavajući po malo šećera, do 60 grama.

Umućenu pavlaku i belance sjedinite sa voćem koje je počelo da se želira. Sipajte u posude za desert, ostavite u frižider da se ohladi. Pre služenja, ukrasite listovima nane i komadićima svežih kajsija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()