Slatki kupus ne mora da bude dosadno jelo
Slatki kupus je tradicionalno jelo na porodičnom stolu od proleća do kasne jeseni, kada ga zamenjuje kiseli kupus. Danas ga mnogi izbegavaju jer misle da se dugo i komplikovano sprema, a u stvari, slatki kupus ne menja ukus podgrevanjem, pa ćete imati dobar ručak za dva dana.
Kupus ima svega 24 kalorije na 100 grama, a sadrži tartronsku kiselinu koja usporava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, zbog čega je sastavni deo mnogih dijeta. Ima veliku količinu vitamina C i beta karotena, kao i kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Zbog velike količine vlakana lako se vari.
Slatki kupus ne mora da bude dosadno jelo, što će vam pokazati naš recept iz kuhinje baka Jelene Petrović.
Na ulju ispržiti iseckani luk, papriku, šargarepu i celer. Kupus iseći na krupne kocke, pa ubaciti na izdinstano povrće.
Dodati kockice krompira i ljutu svežu papriku. Sipati pola šerpe vode, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 25-30 minuta. Pred kraj naseći svež paradajz i kuvan paradajz.
U manju činiju staviti kukuruzno brašno, dodati ajvar ili ljutenicu, slatku mlevenu papriku, suvi začin i malo vode. Izjednačiti, pa sipati u kupus sa strane i malo varjačom podiči kupus da vodena zaprška padne na dno.
Kuvati na tihoj vatri 2,3 minuta. Dodati seckan peršun, kuvati još desetak minuta i možete sipati i uživati u ručku.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.