Dok je maslac mlečni, margarin je biljni proizvod
Maslac ili puter postoji već vekovima. Kao i kajmak ili sir proizvodi se od mleka, prirodno, bez industrijskih procesa.
Maslac sadrži najmanje 80% mlečne masti što ga čini odličnim izvorom energije.
U maslacu se prirodno nalaze telu neophodni vitamini A, D, E i K, a od drugih važnih i korisnih sastojaka izdvajaju se jod, lecitin, selen kao i laurinska kiselina – pridodan borac protiv gljivičnih infekcija. Važna osobina maslaca je da je stabilniji na visokim temperaturama što ga čini pogodinim za pripremanje jela.
Margarin nastaje industrijskim procesom hidrogenizacije biljnih ulja. Ono što je loša strana ovog procesa je nastajanje transmasne kiseline koje štetno utiču i na krvne sudove.
Neki margarini obogaćeni su vitaminima, ali važno je znati da se oni naknadno dodaju u procesu proizvodnje, što je uvek lošije rešenje od sastojaka koji se prirodno nalaze u namirnici.
Margarin se loše ponaša prilikom zagrevanja pa se ne preporučuje za takvo korišćenje. Ono u čemu neki potrošači vide prednost je nešto niža cena margarina (što je razumljivo obzirom na to kako se dobija) kao i da je lakše maziv. Ova druga prednost sada se može potpuno zanemariti obzirom da na tržištu postoji maslac u lako mazivom obliku koji se savršeno ponaša čak i kad je tek izvađen iz frižidera.
Ukoliko spadate u obožavaoce dobrih sendviča, bolje je da se odlučite za namaz od maslaca jer ćete pored savršenog ukusa napraviti i bolji izbor kada je vaše zdravlje u pitanju, pa slobodno uživajte u punom ukusu pravog maslaca. Prijatno!
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.