Morski specijaliteti ih kuhinje Harisa Džinovića: Gosti "Muštuluka" ostavili prazne tanjire

Džinović je ovog puta nadmašio sebe

15.12.2023. 18:46
  • Podeli:

Gosti Harisa Džinovića u "Muštuluku" na UNA TV bili su Enes Begović, Aleksandar Cvetković poznatiji kao Sale Tropiko i Branislav Bane Vasić.

Predjelo: Pljukanci sa jadranskim gamborima

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Brašno 300g
  • Voda 1,5dl
  • Gambori 400g
  • Paradajz sos 200g
  • Riblji fond 0,5l
  • Beli luk 150g
  • Bosiljak 20g
  • So po ukusu

Način pripreme:

Od brašna i vruće vode zamesiti testo za pljukance. Testo treba da odmori nekoliko sati i onda praviti željene pljukance. Dobijenu pastu zalediti i takvu je kuvati u vrućoj vodi.

Gambore skroz očistiti, a od ljuštura i glava napraviti sos, tj. bisk od rakova. U odgovarajuću posudu sipati riblji fond, paradajz sos i ljušture, i kuvati sve zajedno dok se ne dobije odgovarajuća gustina i jačina sosa. U šerpici dinstati beli luk, sitno iseckan, sa malo majčine dušice. Uprženom luku dodati proceđen bisk od rakova, kuvane pljukance i na kraju rakove. Sve ukrasiti seckanim bosiljkom i maslinovim uljem.

Glavno jelo: Riba list Meuniere

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Riba list 3 kom. (oko 1,5kg)
  • Maslac 250g
  • Blitva 4 veze
  • Krompir 1kg
  • Limun 150g
  • Peršun 30g
  • Mleko 2dl
  • Pire od spanaća 100g
  • Wasabi prah 20g
  • So po ukusu

Način pripreme:

Ribu očistiti i skinuti joj kožu, posoliti i uvaljati u brašno. Peći je sa obe strane u tiganju dok ne dobije lepu boju. Pečenu ribu preliti otopljenim maslacem i limunovim sokom i ukrasiti peršunom.

Krompir iseći na kockice, skuvati u vodi sa malo vegete. Blitvu blanširati u ključaloj vodi. U odgovarajućoj posudi na maslinovom ulju, upržiti beli luk, dodati blitvu i krompir i sve začiniti sa malo soli i bibera.

Wasabi pire

Krompir iseći na sitne kockice i skuvati ga u slanoj vodi. Kada je krompir kuvan, ocediti ga, dodati mleko i maslac i vratiti da se redukuje do željene gustine. Wasabi prah razmutiti sa malo vode i dodati u krompir. Sve izmiksati štapnim mikserom i dodati zeleni pire od spanaća za boju.

Detaljniji način pripreme možete pogledati u video-prilogu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()