Zavisi od vrste i veličine
Retko ko ne obožava i torte i kolače, a u mnogim domovima uvek ima nekih preukusnih, a sveže napravljenih.
Međutim, mnoge domaćice u startu odustanu od njihove pripreme, jer, na prvi pogled, ona deluje komplikovano. Ipak, postoje trikovi koji tu pripremu umnogome mogu da olakšaju.
Kada su filovi u pitanju, tu retko ko naiđe na problem, ali pečenje biskvita, kore ili patišpanja je već druga priča i često bude neuspešno.
Jedan od najčešćih problema jeste taj da kora splasne, međutim, iskusne domaćice otkrivaju caku uz pomoću koje se to nikada neće dogoditi, a sve što je potrebno da uradite jeste da koru pečete na odgovarajućoj temperaturi.
Ipak, imajte na umu da temperatura nije ista u svakoj prilici, već da zavisi od sastojaka i veličine. Međutim, ono što se nikada ne menja jeste da kore uvek treba peći u prethodno zagrejanoj rerni.
Ukoliko su kore velike, potrebno je da ih pečete na temperaturi od 180 stepeni do 220 stepeni. Tokom pečenja obavezno nekoliko puta okrenite pleh, ali da obavezno vodite računa da ne preterujete sa otvaranjem rerne, da patišpanj ne bi pao.
U slučaju da se dogodi da kora zagori odozgo, unutrašnjost je još živa, pokrijte koru pek papirom koji ste nakvasili ili aluminijumskom folijom.
Sa druge strane, kore se peku na temperaturi od 200 do 250 stepeni. Da bi kora nadošla, proces pečenja treba da bude brži i to zato što se kore, na nižim temperaturama, osuše.
Ukoliko kore pravite od testa sa kvascem, u tom slučaju ih pecite oko 45 minuta na 240 stepeni, dok se patišpanj peče oko 30 minuta na 220 stepeni. Lisnato testo se peče između 30-45 minuta na 220 stepeni.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.