Najlakši recept za tri leće: Kolač koji naprosto morate obožavati

Pravo je vreme da ovaj kolač zablista uz šoljicu kafe na vašoj trpezi i oduševi goste

01.02.2025. 11:41
  • Podeli:
tri leće shutterstock-679e08201a3d0.webp Foto: Shutterstock

Tri leće ili kolač od tri mleka, jedan je od najpopularnijih deserta. Međutim, nekako je sporedan u odabiru pripreme, a zapravo nije nimalo komplikovan. Pravo je vreme da ovaj kolač zablista uz šoljicu kafe na vašoj trpezi i oduševi goste, a u tome će vam pomoći ovaj recept.

Sastojci za tri leće:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • prašak za pecivo
  • 200 g griza
  • 200 g brašna
  • malo soli
  • vaniln šećer


Preliv:

  • 1 l slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 150 grama mleka u prahu


Karamel nadev:

  • 100 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 60 g putera
  • malo soli

Priprema kolača tri leće:


Za početak, u dve činije razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli.

Kada dobijete "sneg" šlag, dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje.

Kada očvrsne smesa, dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek-papirom i smesu izručite u njega. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte čačkalicom, kako biste napravili prolaz za mleko.

U veliku šerpu sipajte 300 mililitara mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite. Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 mililitara mleka prelijte preko kolača.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane.

Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača, prenosi Ona.

  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()