Napravite domaći sladoled koji je bolji od kupovnog: Trikovi i saveti za savršenu letnju poslasticu kod kuće

Jednostavno, brzo i bez posebne opreme

23.06.2025. 19:00
  • Podeli:
sladoled vanila shutterstock-684a81e5404af.webp Foto: Shutterstock

Nema boljeg osveženja tokom letnjih dana od kremastog domaćeg sladoleda. Iako na prvi pogled može delovati komplikovano, uz nekoliko jednostavnih trikova možete napraviti savršen sladoled i kod kuće, bez specijalnih aparata.

1. Izbor pravih sastojaka je ključ

Za bogat ukus i glatku teksturu najvažniji su kvalitetni sastojci. Koristite punomasno mleko, pavlaku za šlag i sveže voće. Šećer možete zameniti medom, agavinim sirupom ili drugim prirodnim zaslađivačima.

2. Hladite sve sastojke unapred

Pre nego što započnete pravljenje sladoleda, neka svi sastojci budu dobro ohlađeni. Time se ubrzava zamrzavanje i sprečava formiranje kristala leda.

3. Dodajte malo alkohola za bolju teksturu

Mala količina alkohola (kao što je votka ili liker) može pomoći da sladoled ostane kremast, jer alkohol snižava tačku mržnjenja i sprečava stvaranje leda. Naravno, prilagodite količinu ukusu i prilici.

4. Tajna je u mešanju

Ako nemate aparat za sladoled, nakon što smesu stavite u zamrzivač, povremeno je izvadite i dobro promešajte viljuškom ili mikserom. Tako ćete razbiti kristale leda i postići glatku teksturu. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta tokom prvih tri-četiri sata zamrzavanja.

5. Gustina smese daje kremastiji sladoled

Dodavanjem kondenzovanog mleka ili male količine kukuruznog skroba možete dodatno poboljšati teksturu i učiniti sladoled gušćim i kremastijim.

6. Pravovremeno serviranje

Domaći sladoled često postane tvrd kao kamen nakon dužeg stajanja u zamrzivaču. Izvadite ga 10-15 minuta pre serviranja da omekša i razvije puni ukus.

7. Kombinacije ukusa bez granica

Ne bojte se eksperimentisanja: dodajte komadiće čokolade, orašaste plodove, sos od karamele, aromu lavande ili čak malo morske soli za sofisticiran ukus.

RECEPT: Brzi domaći sladoled od vanile (bez aparata)

Potrebno:

  • 500 ml pavlake za šlag
  • 400 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 2 kašičice arome vanile
  • Prstohvat soli

Priprema:

1. U velikoj posudi umutite pavlaku za šlag dok ne postane čvrsta.

2. U posebnoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, vanilu i prstohvat soli.

3. Lagano sjedinite smesu sa umućenom pavlakom, pazeći da masa ostane vazdušasta.

4. Sipajte u posudu za zamrzavanje, prekrijte folijom ili poklopcem.

5. Zamrznite najmanje šest sati, a najbolje preko noći.

6. Izvadite 10 minuta pre serviranja.

Rezultat je izuzetno kremast domaći sladoled bez upotrebe aparata.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()