Neprevaziđeni čupavci: Dodajte ovaj tajni sastojak i dobićete sočno zadovoljstvo

Recept je prilagođen početnicima

02.11.2025. 20:45
  • Podeli:
shutterstock_681171763 čupavci-65f9d89137346.webp Foto: Shutterstock

Čupavci su kolač koji nikad ne izlazi iz mode. Mekani, mirisni i uvaljani u kokos, ovi zalogaji detinjstva vraćaju nas u kuhinje naših baka, gde se sve merilo "odokativno", a rezultat je uvek bio savršen. 

Ovaj recept za čupavce je toliko jednostavan da uspeva i početnicima, a ukus je savršen zahvaljujući jednom tajnom sastojku koji im daje neverovatnu sočnost.

Ako ste mislili da su čupavci kolač čiji recept nije podložan "varijacijama na temu", prevarili ste se. Izvorna varijanta je dobra, ali je nova i dorađena još bolja.

Ovaj popularni kolač sa čokoladom i kokosom biće još mekši i sočniji ako umesto mleka, šećera, margarina i čokolade napravite preliv od dva sastojka - čokolade i pavlake za kuvanje.

Naime, pavlaka za kuvanje je dovoljno tečna da natopi patišpanj i dovoljno kremasta da zameni margarin i šećer. Čokolada, naravno, ostaje, a rezultat su najmekši i najsočniji čupavci koje ćete jesti u slast.

Sastojci

Za biskvit

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za čokoladni preliv:

  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g kokosovog brašna


 


Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom dok masa ne pobeli. Dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite varjačom. Podmažite pleh, pospite ga brašnom, pa ulijte smesu za čupavce i pecite patišpanj na 180 stepeni oko 25 minuta, tj. dok ivice patišpanja ne počnu da se odvajaju od pleha.

Kad je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi, pa ga isecite na kocke.

U šerpicu sipajte 200 ml pavlake za kuvanje, dodajte joj čokoladu izlomljenu na kocke i rastapajte sve zajedno na tihoj vatri. Pre nego što počne da vri, skinite sa ringle i u vruć preliv uvaljajte svaku kockicu patišpanja, a onda ih uvaljajte u kokosovo brašno.

Ovako spremljeni čupavci biće mnogo sočniji i mekši od klasičnih sa prelivom od mleka, margarina, šećera i čokolade.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()