Nikako ne možete da napravite vazdušast omlet: Dodajte jedan sastojak i biće pufnast kao oblak

Šta ako vam omlet uvek splasne?

05.11.2025. 09:34
  • Podeli:
kajgana, omlet, pixabay, jaja-65758445144ea.webp Foto: Pixabay

Znaš onaj osećaj kad se potrudiš oko doručka, umutiš jaja, dodaš malo mleka, baciš u tiganj – i sve izgleda obećavajuće… dok ne dođe trenutak da ga preklopiš? Puf! Omlet splasne, postane tanak, gumast i više liči na palačinku nego na ono što si zamišljao – omlet pufnast kao oblak. Nisi sam. I nije do tebe – do jednog sastojka je.

Konkretni saveti i alternativa:

Tajna je u – vodi. Da, obična voda. Ne mleko, ne pavlaka, ne soda bikarbona. Voda je ta koja pravi razliku i zbog koje omlet bude pufnast kao oblak. Evo kako:

  • Na svako jaje dodaj 1 kašiku hladne vode. Voda isparava tokom pečenja i stvara mehuriće pare, što omletu daje onu željenu pufnastu teksturu.
  • Umuti jaja viljuškom, ne mikserom. Cilj je da se belance i žumance sjedine, ali bez previše vazduha koji kasnije ispari i splasne omlet.
  • Tiganj neka bude dobro zagrejan, ali ne previše. Srednja temperatura je tvoj saveznik. Prejaka vatra spali dno, a sredina ostane sirova.
  • Poklopi tiganj na 30 sekundi. Para ostaje unutra i dodatno nadima omlet – kao da si ga pekao u rerni.
  • Ne okreći ga! Samo ga preklopi kad se ivice stegnu. Tako zadržavaš vazduh unutra.

Alternativa: Ako voliš još bogatiji ukus, možeš dodati malo krem sira ili grčkog jogurta u smesu – ali voda ostaje ključna za omlet pufnast kao oblak.

Pitanja koja muče sve ljubitelje omleta

Da li mogu da koristim mleko umesto vode?

  • Možeš, ali mleko omletu daje težinu i čini ga gušćim. Voda je bolja za pufnast efekat.

 

Koliko jaja je idealno za jedan omlet?

  • Dva do tri jaja su savršena mera za jednu osobu.

 

Koji tiganj je najbolji za pufnast omlet?

  • Neprijanjajući tiganj srednje veličine, sa poklopcem, daje najbolje rezultate.

Mogu li dodati povrće ili sir?

  • Naravno! Samo ih dodaj kad se omlet već malo stegne, da ne otežaju smesu.

 

Zašto mi omlet i dalje splasne?

  • Moguće je da je temperatura previsoka ili da si ga previše mutila. Probaj sa manje intenzivnim mućenjem i poklopcem.

 

Ako ti omlet redovno splasne i izgleda kao tužna palačinka – nisi sam. Ali nisi ni bespomoćan. Uz samo jednu kašiku vode, malo pažnje pri mućenju i poklopac na tiganju, možeš napraviti omlet pufnast kao oblak koji miriše na jutra bez žurbe i doručke koji se pamte. 

Nema magije, nema komplikovanih tehnika – samo jednostavna nauka i ljubav prema dobrom zalogaju.

Zato sledeći put kad uzmeš jaja u ruke, seti se ovog trika. Jer ponekad, najmekši oblak nastane iz najobičnije kapljice vode.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()