Omiljena poslastica svih ukućana
Ledeni vetar je kremasta torta, koja se topi u ustima. Korice su izrađene od belanaca, sušene su, dok sočan fil prati sveže voće po izboru.
Veoma je mekana, sočna, kremasta i kako bi mnogi rekli omiljena.
Prvo napraviti fil, jer se on sporije hladi od kora. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti penasto belanca sa 150 gr šećera.
U posebnoj činijici pomešajte gustin, brašno i aromu vanile i dodajte samo malo mleka, od ukupne količine. Ovo mešajte dok ne dobijete tečnu masu bez grudvica, a onda dodajte u činiju sa žumancima i šećerom.
Ostatak mleka stavite u šerpu da se zagreje. Kada mleko provri, dodajte u šerpu masu sa žumancima, te brzo mešajte. Mešajte konstantno, da se ne stvore grudvice.
Kada je masa skuvana, ostavite je da se ohladi. Kada je masa još mlaka, izmešajte je na kratko mikserom da vam bude ujednačena kada je spojite sa maslacem.
Izmešajte maslac i počnite dodavati kašiku po kašiku fila od vanile uz konstantno mućenje.
Stavite u činiju 9 belanaca i umutite. Kada počnu da se mute dodajte kašiku po kašiku šećera.
Mutite dok ne dobijete čvrstu masu. Dodajte jednu kašiku sirćeta i na kratko promešajte.
Obložite pleh papirom za pečenje i pecite 1 sat na 150 stepeni.
Kada je kora mlaka, izvadite je iz tepsije., ostavite da se potpuno ohladi, pa je isecite na tri dela.
Umitite 500 ml slatke pavlake i pripremite voće.
Filujte tortu sledećim rasporedom: kora, žuti fil, voće, šlag...
Ceo postupak pogledajte u videu:
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.