Obogatite trpezu za Mitrovdan: Posna baklava sa šljivama

Fenomenalan recept kakav do sad niste probali

08.11.2024. 14:19
  • Podeli:
baklava shutterstock_386791312-672e0fdbb918b.webp Foto: Shutterstock

Baklava je mnogima jedna od omiljenih, tradicionalnih poslastica. Ima raznih varijanti baklave, a u ovom receptu dodaju se šljive i rezultat je sjajan kolač na posnoj slavskoj trpezi za Mitrovdan. 

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g suvih šljiva
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g margarina
  • 750 g šećera
  • 600 ml vode

Priprema:

Suve šljive popariti u malo vode, poklopiti i ostaviti da odstoji. Za to vreme istopiti margarin, pa premazati prvu koru sa dve kašike rastopljenog margarina. Poklopiti drugom, pa i nju premazati. Procediti šljive, pa deo rasporediti po kori i posuti mlevenim orasima. Ređajte na sledeći način: kora - šljive - orasi - kora, s tim da svaku koru premažete margarinom, i tako dok ne utrošite sav materijal.

Završite sa dve kore, i njih premažite odozgo. Isecite na kocke dok je još "živo", pa stavite da se peče.

Pecite na 220 stepeni 45 minuta dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()