Omiljeni dodatak svakoj pici i pomfritu: Napravite sami domaći kečap

Ukoliko ste ljubitelji ovog umaka, sada ga možete napraviti sami kod kuće i to u velikoj količini

28.02.2024. 23:15
  • Podeli:
shutterstock_194781425 paradajz-64f19e3a19907.webp Foto: Shutterstock

Većini mališana kečap je omiljeni dodatak uz picu, slane palačinke, hamburger, pomfrit.

Slatkast i gust, odlično se slaže uz sve vrste slanog testa, kao i uz meso i skrobno povrće.

Foto: Pixabay

Ukoliko ste ljubitelj kečapa i trošite ga u većim količinama, napravite ga sami u domaćoj radinosti.

Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.

Sastojci:

  • 5 kg paradajza
  • 300 g šećera
  • 100 g soli
  • 150 g gustina
  • 100 ml sirćeta
  • malo origana
  • 2 g konzervansa
Foto: Pixabay

Priprema:

Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. 

Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.

Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra.

Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. 

Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmešajte.

Foto: Shutterstock

Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako.

 Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()