Omiljeni doručak spreman za pet minuta: U svakom delu Srbije ga zovu drugačije

Većina ih zna kao prženice, ali ovaj popularni doručak od hleba i jaja ima i druge zanimljive nazive.

12.12.2024. 07:30
  • Podeli:
prženice hleb prženje kuhinja pixabay-671b3bf502261.webp Foto: Pixabay

Prženice su omiljeno jelo od hleba i jaja i najčešće ih jedemo za doručak. Zanimljivo je da im naziv varira i na srpskom govornom području, i svetskom.

U Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer (na mađarskom "pahuljasti hleb”), na jugu Srbije ribanjke ili kriške, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci, u Bosni pohovani hleb, a negde još i ciganski tost.

U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli.

Poreklo prženica

Poreklo recepta nije sasvim poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u srednjem veku pod nazivom pan dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži. Slične varijante ovog jela se pojavljuju u raznim srednjovekovnim državama, navodi se na Vikipediji.

Danas se prženice širom Srbije često služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom, uz sitno seckani beli luk za dodatni šmek…. Mogu biti i slatke sa džemom, šećerom u prahu, čokoladom, cimetom ili slatkim sirupom.

Recept za prženice

Kako pišu na sajtu Vojvođanski magazin, tajna savršenih prženica je: koliko parčića hleba – toliko jaja.

Sastojci za 6 prženica:

  • 6 kriški starog hleba
  • 5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja
  • 100 ml mleka
  • so
  • mast ili ulje, šta ko više voli
  • po želji nekoliko čenova belog luka
  • po želji malo šećera

Priprema:

Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno, mada šećer pojačava ukuse, pa možete probati.

Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju na srednjoj vatri. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije.

Direktno odatle prženice idu u zagrejanu masnoću. Kontrolišite vatru, sve zavisi od šporeta, suština je da dobiju divnu zlatnu boju. U principu okrećete ih samo jednom. Ima i onih koji malo pre okretanja ubace pola čena belog luka i izvade ga prilikom svake ture. Prženice neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti uz slatke namaze.

Savet plus – pre svakog potapanja hleba jaja obavezno iznova izlupajte viljuškom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()